03-02-2013

Rothschild op de Ramblas



 Nu de caso (zaak) Bárcenas (Zwitserse bankrekeningen, schaduwboekhoudingen) ook in Nederland een trending topic is, op deze a-modieuze blog toch ook maar een stukje over geld. Niet over het grote geld in Spanje, maar over een jodenfooi, ooit gegeven in Barcelona.

Door een Rothschild, dat wel. De fameuze joodse bankiersfamilie deed vanaf 1832 zaken in het Spanje (mijnen, olie, spoorwegen, financiële diensten et cetera et cetera). Pas een halve eeuw later echter, in 1884, bezocht een Rothschild voor het eerst Barcelona .
 

Het ging om de banking baron, Edmond de Rothschild. Net als veel andere rich and famous, wilde ook deze Edmond wel eens lekker incognito op stap in Barcelona. Lekker struinen over de Ramblas, net als ieder ander. En dan iets drinken in een café voor gewone mensen.




Las Ramblas, circa 1884.

Edmond de Rothschild, de banking baron.
Die wandeling begon op de Rambla Santa Mònica. Daar was Rotschild namelijk te gast bij collega-bankier Manuel Girona en zijn Banc de Barcelona, Spanje´s eerste privé-bank, die was gehuisvest in de voormalige Fundición de Cañones.

Kunst & Cultuur
Waar de heren over spraken? Weinig over bankzaken, veel meer over hun gezamenlijke passie, Kunst & Cultuur.

Edmond de Rothschild was een verwoed kunstverzamelaar en in zijn eentje verantwoordelijk voor een flink deel van de collectie van het Louvre in Parijs. Manuel Girona studeerde ooit een blauwe maandag architectuur, een vroege liefde die hij nooit was vergeten. Eenmaal een steenrijke zakenman stak hij zijn geld dan ook graag in oude en nieuwe gebouwen - als het even kan ontwierp hij de laatste zelf. 

  De Fundición de Cañones anno 2013.

Enthousiast vertelde Girona aan Rothschild dan ook over het kleurrijke verleden van zijn bankgebouw, dat hij een jaar eerder nog door Josep Oriol Mestres, chef-architect van de kathedraal, had laten verbouwen. Wist Edmond overigens dat in het gebouw, behalve kanonnen, ook klokken waren gemaakt, waaronder Honorata, de rebellenklok van de kathedraal. Over die kathedraal had Girona trouwens nog een nieuwtje, maar Rothschild wilde toch een stukje wandelen? Naar buiten dus.





Catalaanse held 
Eenmaal op de Ramblas liepen de beide bankiers eerste een stukje naar links, naar het Plaça del Portal del Pau, waar bouw van het standbeeld voor de Catalaanse - volgens Girona althans - zeeheld Columbus in volle gang was. Vervolgens ging het rustig kuierend richting Plaça de Catalunya. Onderweg vertelde Girona honderduit over zijn plannen voor de kathedraal, die dankzij hem na zoveel eeuwen eindelijk het aanzien zou krijgen dat zij verdiende.

Geen trek in bier, heren? Cerveceria Gambrinus aan de Rambla Santa Mònica Foto: 1882.
Vlak voor het Plaça de Catalunya werd er aangelegd bij Cafè Moka, voor de koffie. Toen de rekening kwam, was deze uiteraard zeer bescheiden. Edmond de Rothschild betaalde. Als fooi gaf hij een hele duro, een klein kapitaal voor de gewone werkman anno 1884. “Caramba”, riep de verbaasde ober dan ook, “zo´n fooi is zelfs voor een Rothschild fors!”

Terug op de Ramblas vroeg de verbaasde Edmond aan Manuel Girona: “Hoe wist die man wie ik was?”

Sommige details van bovenstaand verhaal (waar spraken de heren werkelijk over?) kloppen mogelijk niet helemaal. Wat wél zeker is: de huidige betekenis van ‘een jodenfooi geven` stamt niet uit 1884.




BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten