16-02-2013

De Drassanes - strijdtoneel van land en water


Het standbeeld van een Columbus kun je nog niet  in, maar  aan zijn voeten compenseren de Drassanes Reials, de Koninklijke Scheepswerven van Barcelona,  dat gemis.  Na een jarenlange restauratie zijn ze (vanaf 12.00 uur, vandaag gratis toegang)  weer open voor het publiek.

Lange tijd was tussen 1283 en 1390 gebouwde complex  meer verbonden met het land dan met het water. Vanaf 1745 al zaten de landrotten van het Spaanse leger in de scheepswerven en dienden de gebouwen onder meer als opslagplaats voor kanonnen. In 1792 werd het complex nog eens uitgebreid met een grote vijfhoekige kazerne. 
Kanonnen in de Drassanes. Foto rechts: Soldaten marcheren de kazerne uit, 1880.

Het dramatisch hoogtepunt van de  Quartel de Atarazanas (Scheepswervenkazerne)  viel in 1936.  Op 19 juli van dat jaar begon de militaire opstand tegen de Republiek.  Aan het einde van die dag waren alleen de kazernes van Atarazanas en die in het district  Sant Andreu nog in handen van de opstandelingen.  
Vanaf 1745 zaten de landrotten van het Spaanse leger in de scheepswerven
De rest was veroverd door de Republikeinse strijders: de  Catalaanse politie, regeringsgetrouwe soldaten en burgermilities van vooral anarchisten. 
Het Columbus-standbeeld in 1902. Links de oude scheepswerven, rechts de Atarazanas-kazern

De volgende ochtend werd ook de  Sant-Andreukazerne ingenomen,  later op dag gevolgd  door de Atarazanas-barakken. Tijdens deze laatste actie sneuvelde  anarchistenleider Francisco Ascaso. De tweedaagse strijd kostte zo´n 500 mensen het leven, 3000 anderen raakten gewond.
Het net geopende Scheepvaartmuseum in de Drassanes, begin jaren 40.

De  Drassanes is sinds 1941 het thuis van  het Scheepvaartmuseum. De vijfhoekige kazerne werd afgebroken.  Op dezelfde plaats staat nu een gebouw van de Catalaanse tak van de Spaanse marine. 

Het water heeft weer de overhand in de schaduw van Columbus.

Bouw van de 'Sector Naval de Catalunya'  (1951), naast de na de burgeroorlog gebouwde kerk van Santa Mònica.  In 1936 brandde het gelijknamige convent af. 





Santa Madrona poort open! 
Twintig jaar was zij gesloten, maar dit weekend staat de Santa Madrona poort open voor boeren, burgers en buitenlui!
De 14e eeuwse poort aan de Paral•lel (pal achter de Drassanes) is de enige middeleeuwse stadspoort van Barcelona die nog overeind staat.

Op beide dagen is er vanaf een 19.00 uur tot middernacht  een spectactulare lichtshow op en rond de poort.
Openingstijden poort:

Zaterdag 16 februari, 15.00- 22.00 uur
Zondag 17 februari,  10.00- 22.00  uur.


Kijk voor nog meer activiteiten rond de openstellling van de Drassanes hier.
 
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten