22-02-2013

De versiering van het leven - Einstein in Barcelona


Vandaag moest mijn zoon op school het principe van de zwaartekracht uitleggen aan zijn klasgenootjes. Ga er maar aanstaan als zevenjarige!


Vandaag ook, maar dan in 1923, arriveerde Albert Einstein vanuit Toulon in Barcelona. Het relativiteitsgenie zal in de stad lezingen geven over zijn theorieën aan het Institut Estudis Catalans en l’Acadèmia de les Ciències.
 

Op het Estación de Francia was 90 jaar geleden niemand om de beroemde geleerde te ontvangen, maar dat lag toch echt aan Einstein zelf: hij was die dag laat opgestaan, te laat om nog voor zijn trein vertrok een telegram met daarin zijn aankomstijd te versturen.

Een kleine week later vertrok Einstein weer.  Naar Madrid, voor onder meer een ontvangst door koning Alfons.  De afreis leverde onderstaande foto op, met daarop een lachende Einstein. 

Einsteins vertrek van Estación de Francia, 28 februari 1923

"'Vermoeiend was het maar ook schon, meldt zijn dagboek in telegramstijl over het verblijf in Barcelona. Vriendelijke mensen', 'populaire liedjes', 'dansen'.  

Geen woord over het hoofddoel van zijn komst, de wetenschappelijke lezingen.

 In welke taal Einstein sprak, weet ik niet. In ieder geval hadden de Spanjaarden (leken én wetenschappers) meer dan elders moeite met het volgen van Einstein, stelt TF Glick in zijn boek The Spaniards and Einstein

 'de overdrijving en het overbodige zijn heel vaak het zout en de versiering van het leven '

De schrijver Josep Maria de Sagarra ging voor de krant La Publicitat naar Einsteins lezingen. Ik heb absoluut niets begrepen van zijn uiteenzettingen, schreef Sagarra in de krant van 3 maart 1923.  Hij was bang geweest zich belachelijk te maken door in slaap te vallen, bekende Sagarra.

Uitstapje naar het klooster van Poblet, 25 februari 1923. Einstein in het midden.

Dat laatste gebeurde niet, dankzij het schoolbord waarop de geleerde Albert zijn theorieën kalkte.  …toen professor Einstein zijn witte inscripties wiste van het gepolijste zwarte vlak, gebood mijn hart mij om hem te zeggen: ´Laat dat, wis het niet, we brengen u een ander bord.´
 

Het bord met de ´blanke Einsteiniaanse handtekening´ moest en zou bewaard blijven.  Overdreven en overbodig?  zo vroeg Sagarra zich af in zijn artikel. Hij gaf vervolgens zelf het antwoord:
Misschien, maar de overdrijving en het overbodige zijn heel vaak het zout en de versiering van het leven. Wie weet geeft men mij hierin binnen honderd jaar gelijk.
In Tarragona, 25 februari 1923.



















Update jan 2014:  Er is nu een grati app met alle Einsteinplekken in Barceloana. Klik hier voor de dowload-info.
 
 BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten