Op het Plaça Sant Felip Neri buitelen waarheid en fantasie over elkaar hen.
Ruiz Zafóns Nuria Montfort woonde aan het plein, ´te midden van schaduwen´. De bejaarde Antoni Gaudí prevelde in het godshuis van het Plaça elke dag tot God. Jean-Baptiste Grenouille (The Perfume) doodde er zijn roodharige pruimenverkoopster, zij het per ongeluk.
Ook vielen er, op 30 januari 1938, Italiaanse bommen op deze plek. De kerk op het plein draagt nog steeds de stenen littekens. ´Stille getuigen' worden die dan genoemd.
´Kogelgaten´, zei het Franco-regime. ´Republikeinen fusilleerden tijdens de oorlog katholieke geestelijken hier.´
Of is zelfs deze poging tot geschiedvervalsing een mythe – graag als waarheid gebracht door sommige Catalaanse historici (gisteren nog in het dagblad El Periódico)?
Het zou zo maar kunnen. In 1958, dus hartje Franco-tijd, publiceerde de gemeente Barcelona het pamflet La Plaza San Felipe Neri, ayer, hoy y mañana (Het plein van San Felipe Neri, gisteren, vandaag en morgen).
In de tekst duidelijke taal over het bombardement: `…het prachtige plein werd gehavend door de oorlog… een van de zwaarste vliegtuigbommen viel er, en het was onvermijdelijk dat de luchtdruk in zo'n gesloten ruimte een enorme schade veroorzaakte.’ Drie gebouwen werden praktisch weggevaagd.' Ook werden de muren van de kerk en het klooster 'op een afgrijselijke manier doorzeefd.´
Over mogelijk ‘doorzweefde geestelijken’ geen woord van de auteur, stadsarchitect Adolf Florensa. Liever heeft hij het over zijn plannen voor het plein ´van morgen´.
Begin jaren zestig volgde de praktijk. Een gildehuis geplukt van hier, een gildehuis dat komt van daar, een mooie fontein in het midden… en klaar is je eeuwenoude, authentieke plein.
De massamoord die 75 jaar geleden plaatsvond, is helaas geen product van de verbeelding, en evenmin een ongeluk. De koele cijfers: tweeënveertig slachtoffers, waaronder dertig kinderen.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten