28-02-2013

De wandelstok van de Santa Maria del Pi


De pijnboom op het Plaça del Pi in 1932
Dat de Santa Maria del Pi en het Plaça del Pi hun naam danken aan de pijnboom op het plein? Niet meer dan logisch. Maar hoe komt die boom daar?

Doordat er ooit op deze plek een heel pijnbomenbos groeide, zeggen sommigen. Toen het bos plaats moest maken voor de kerk, werd één boom gespaard, bij wijze van aandenken.

Klopt, zeggen anderen. De boom ís een aandenken, maar dan van de Romeinen; een symbool voor hun overwinning op de Laietanen, de barbaren die huisden op de Montjuïc, totdat de edele Romeinen hen daar vanaf joegen.

Weer anderen weten zeker dat Barcelona haar beroemde Pi dankt aan de woede-uitbarsting van een reus. Deze Gegant del Pi arriveerde op een dag bij de Portaferrissa stadspoort aan de Ramblas. De grote man was tijdens zijn reis naar Barcelona gevallen en had daarbij zijn voet verstuikt. Om die reden steunde hij op een stok. Of ´stok´, in dit geval ging het om een pijnboom die de gigant met wortel en al uit de grond had getrokken. “Aha, brandhout!” zeiden de poortwachters, toen ze de reuzenstok zagen. “Daar moet belasting over betaald worden. Kunnen wij effe vangen?”

Evenals zijn stok was ook de reus licht ontvlambaar. Razend om zoveel onbegrip wierp hij de pijnboom met een gigantische boog over de stadmuur. Het projectiel boorde zich een paar meter honderd verderop in een plein. Daar staat de boom tot op de dag van vandaag. Nu ja, ook pijnbomen gaan wel eens dood: het huidige exemplaar is van 1985.
De 'versie 1985'  van de pijnboom, vorige week op het Plaça del Pi.


Zelf de Santa Maria del Pi en haar pijnboom bewonderen? De kerk is een vaste stop tijdens onze Tapas-wandeltour! Klik hier voor meer info.

 

BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten