29-11-2015

De CUP zegt definitief 'nee' tegen Artur Mas

 'Nee' tegen Artur Mas. De Algemene Vergadering van de radicale onafhankelijkheidspartij CUP stemde vandaag tegen de herverkiezing van de huidige Catalaanse president.

Daarmee komen nieuwe Catalaanse parlementsverkiezingen dichterbij, al wil de CUP wel blijven onderhandelen met Junts Pel Sí om tot een nieuwe regering te komen. Junts Pel Sí houdt tot nu tot vast aan Artur Mas als president.

De CUP  heeft eerder in de onderhandelingen een voor de partij aanvaardbaar alternatief genoemd, de jurist Carles Viver Pi-Sunyer. Viver Pi-Sunyer is voorzitter van de Raad voor de Nationale Transitie. Dit is een adviesraad die begin 2013 door de regering Mas werd ingesteld om het onafhankelijkheidsproces te begeleiden.

CUP- alternatief Carles Viver Pi-Sunyer (links), met  naast hem huidig president Artur Mas.

Volgens een enquête van de Catalaanse krant La Vanguardia is bijna de helft (49,5 %) van de Catalaanse kiezers voor nieuwe verkiezingen. De CUP zou daarbij 12 zetels winnen, een winst van 2 ten opzichte van de huidige 10 zetels. De anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos zou stijgen van 25 naar 27 zetels. Junts Pel Sí gaat volgens de peiling van 62 naar 59 zetels.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten