18-11-2015

Nieuwe Catalaanse parlementsverkiezingen dichterbij

Precies één week geeft Artur Mas de CUP. Binnen die periode moet de anti-systeempartij alsnog zijn zegen geven aan een kabinet met Mas als hoofd. Zo niet, dan volgen er nieuwe parlementsverkiezingen.

Een plotselinge ommezwaai van de huidige Catalaanse president, die tot nu toe in de onderhandelingen met de CUP uitverkoop hield. Allereerst door in te stemmen met de onafhankelijkheidsresolutie, inclusief ongehoorzaamheidclausules richting Spanje. Ongehoord voor Mas’  Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), een partij die altijd zaken deed met Madrid aan (of onder) de onderhandelingstafel .
 

Bonus
Dan was er Mas aanbod van drie vicepresidenten met verregaande bevoegdheden, een tegemoetkoming aan een eerdere CUP-wens een ‘roulerend presidentschap’ in te stellen. Als bonus deed Mas er nog de toezegging bij dat hij na tien maanden regeren opnieuw het vertrouwen zou vragen van het parlement. Mocht dat niet er zijn, dan zou hij vertrekken als president. 

Tevergeefs. Mas kreeg slechts de 62 stemmen van Junts pel Sí, de eenheidslijst van CDC met Esquera Republica Catalana (ERC) plus de burgerbewegingen Omnium Cultural en Assemblea Nacional Catalana (ANC). De CUP (10 parlementszetels) zei ‘nee’ en praat pas op 29 november met haar achterban over de te volgen strategie.


Tot hier en niet verder. Francesc Homs (CDC) heeft het gehad met de CUP.

Averechtse werking
Druk zetten op de CUP om haast te maken werkt averechts, waarschuwde ERC-leider Oriol Junqueras vorige week. Dat was na aanleiding van de manifestatie die het ANC met juist dat doel voor afgelopen zondag had gepland op het Plaça de Sant Jaume in Barcelona. De manifestatie ging wegens ‘Parijs’ niet door, maar maandag kwam het ANC met een document met dezelfde urgente wens: een akkoord graag over het presidentschap, en wel uiterlijk of liefst vóór 27 september, twee dagen voor het CUP-beraad met haar achterban

Burgers die willen voorkomen dat een politieke partij met burgers (haar achterban) praat. Curieus. 


De CUP toonde zich niet onder de indruk.  En Mas ferme-jongenshouding  komt niet door druk van ANC-zijde, maar is het gevolg van steeds openlijker kritiek uit zijn eigen partij, waaronder die van zijn eigen kabinetsleden. Al is in het openbaar de CUP de kop van Jut en niet Mas.


Andreu Mas-Colell, economie-minister in het kabinet Mas, uitte maandag in pro-onafhankelijkheid krant Ara felle kritiek op de onderhandelingspartner van CDC. Allereerst op de anti-EU en euro-houding van de CUP.  Een logisch kritiek kun je zeggen, CDC is een uitgesproken pro-Europa partij. Mas-Colell sprak echter ook zijn ongenoegen uit over onafhankelijkheidsresolutie en de sociale wensen van de CUP (waaronder een basisinkomen voor iedereen, werkende of niet). Het eerste is dus al geaccepteerd door Mas (en de CDC-parlementsleden), het tweede minstens voor een deel. 

Een aantal CUP-prominenten met verkiezingsposters. Centraal Julià de Jodar.

Kritiek was er ook van Francesc Homs, deze week regeringswoordvoerder en rechterhand van Artur Mas. Homs verklaarde de afgelopen dagen meermalen wat zijn "partij altijd al gezegd had": de bijna 48 procent stemmen die CUP en Junts Pel Sí samen haalden bij de verkiezingen zijn voldoende om het onafhankelijkheidsproces te beginnen, maar niet om dit te voltooien of eenzijdig op dit leggen aan de meerderheid.  Een proces dat volgens Homs nu is "opgeschort", door het 'nee' van de CUP tegen Artur Mas. 

Politieke orde
Van uitstel komt afstel, lijkt Homs te denken, gezien zijn voorwaarden aan de CUP om nieuwe verkiezingen voorkomen:
Het mogelijk maken van een sterke regering met een gegarandeerde parlementaire basis; juridische zekerheid voor alle Catalaanse ambtenaren; expliciet onderschrijven van de westerse waarden (in het bijzonder de Europese) en de wil tot dialoog en het sluiten overeenkomsten met de Spaanse staat en de Europese instituties.


Kortom, terug naar de politieke orde waarbij CDC zich thuisvoelt. En die de CUP niet langer de CUP doet zijn, constateerde CUP-parlementslid Julià de Jodar gisteren in Ara.


Convergència wordt weer Convergència – de CUP blijft de CUP. En nieuwe Catalaanse verkiezingen komen dichterbij. Maar eerst de Spaanse parlementsverkiezingen. Het CDC neemt daaraan niet deel onder de vlag Junts Pel Sí, maar onder die van Democràcia i Libertat, samen met twee kleine partijen (Demòcrates de Catalunya en Reagrupament) Lijsttrekker: Francesc Homs.

BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten