05-12-2015

Down in de delta van Barcelona


Uitstapje met Orange Monkey Tours naar de delta van de rivier Llobregat. Vlak onder Barcelona en op minder dan een steenworp van vliegveld El Prat. En  toch puur Sergio Leone, het landschap hier, zij het wat waterrijker.
De kazerne (1844) van de carrabiners.

 Geschoten werd er ook. Vanaf 1830 zaten de carrabiners in de delta, de Spaanse militaire kust- en grenspolitie. Het korps was een jaar eerder opgericht, om smokkelwaar buiten Spanje te houden.


Bij zwaar weer werden de Llobregat-carrabiners ingezet als reddingsdienst voor drenkelingen. Zelf waren de ordebewaarders (en hun inwonende families) overigens ook regelmatig slachtoffer van het water: Bij overstromingen van de delta raakten ze afgesloten van El Prat. En van hun officieren, want die woonden lekker in het dorp.

En dan was er nog de malaria. Soms had de hele kazerne koorts.










Een aantal foto´s uit de oude doos. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) bleven de carrabiners trouw aan de Republiek. Waarop de wraakzuchtige Franco het korps in 1940 ontbond. Een aantal carrabiners werd ingelijfd bij de Guardia Civil, die tot 1970 in de kazerne zat.   




Vlakbij de kazerne vind je het 'Huis van de Semafoor'. Van hieruit werd de kust in de gaten gehouden en met schepen gecommuniceerd. Via een vlaggensysteem was er contact met het kasteel op de Montjuïc in Barcelona.

Bovenop de semafoor, met fiets en al.
  
Nee, gemakkelijk was het leven in de delta niet, stelden wij na afloop vast, in grote stad Barcelona; genietend van een drankje in BCN´s oudste cocktailbar (waarover een andere keer meer).


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten