09-11-2015

Catalaanse parlement debatteert over 'loskoppeling' van Spanje

 Om 10 uur vandaag is het Catalaanse parlement begon met debatteren over de resolutie die de ‘loskoppeling’ met Spanje moet inluiden, naast het begin van de oprichting van “een onafhankelijke Catalaanse staat in de vorm van een republiek”.

Het Spaans Constitutioneel Hof besliste op 5 november unaniem dat het Catalaanse parlement mag debatteren en stemmen over de resolutie van Junts pel Sí en de CUP, nadat een aantal anti-onafhankelijkheid partijen in het parlement het hof had verzocht de motie te blokkeren omdat deze ongrondwettelijk zou zijn. Het hof oordeelde echter dat het parlement de “natuurlijke zetel is van het politieke debat” en dat de mogelijk uitkomst van dit debat niet een voorwaarde kan zijn voor het al dan niet houden ervan.

De resolutie bestaat uit de volgende negen punten:

Het Catalaanse parlement:

1. Constateert dat het democratisch mandaat verkregen bij de verkiezingen van 27 september 2015 is gebaseerd op een meerderheid van de zetels voor de parlementaire krachten die het doel hebben dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt, en met een brede meerderheid in stemmen en zetels voor zelfbeschikking, die het begin van een niet-ondergeschikt constitutioneel proces ondersteunt.
2. Verklaart plechtig het begin van het proces van het creëren van een onafhankelijke Catalaanse staat in de vorm van een republiek.
3. Verklaart de openng van een participatief, open, integratief en actief civiel proces om de basis voor te bereiden van de toekomstige Catalaanse grondwet.
4. Moedigt de toekomstige regering aan om de noodzakelijke maatregelen te nemen die deze verklaringen effectief maken.
5. Beschouwt het als noodzakelijk om binnen dertig dagen te beginnen met het maken van wetten voor het constitutioneel proces, sociale zekerheid en overheidsfinanciën.
6. Benadrukt, als beheerder van de soevereiniteit en de representatie van de constituerende macht, dat dit Parlement en het proces van democratische ontkoppeling niet zullen worden onderworpen aan de besluiten van instituties van de Spaanse Staat, in het bijzonder die van het Constitutioneel Hof, dat zij beschouwt als niet-legitiem en zonder competentie als gevolg van, onder meer, de uitspraak van juni 2010 over het Catalaanse Autonomiestatuut, eerder door het volk in een referendum goedgekeurd.
7. Zal de nodige maatregelen treffen om dit enorme, duurzame en vreedzame proces van democratische ontkoppeling van de Spaanse staat te beginnen op zodanige wijze dat emancipatie van burgers op elk niveau mogelijk is en is gebaseerd op open, actieve en integrerende participatie.
8. Spoort de toekomstige overheid aan om zich uitsluitend te houden aan die regels en mandaten die voortvloeien uit deze legitieme en democratische Kamer, om zo de fundamentele rechten te beschermen die mogelijk kunnen worden aangetast door beslissingen door instituties van de Spaanse staat.
9. Verklaart de wil de onderhandelingen te beginnen om het democratisch mandaat uit voeren voor de creatie van een onafhankelijke Catalaanse staat in de vorm van een Republiek en dit, aanvullend, bekend te maken aan de Spaanse staat, de Europese Unie en de hele internationale gemeenschap.Pro-onafhankelijkheid spandoek vannochtend voor het Catalaanse parlement.

De Spaanse regering is van plan “onmiddellijk” te reageren, mocht het Catalaanse parlement de resolutie aannemen, wat vermoedelijk het geval zal zijn.  Premier Rajoy zal later vandaag een verklaring geven.

Vanavond vindt in het Catalaanse parlement ook het debat plaats over de nieuwe Catalaanse minister-president, waarvoor bij de eerste stemronde (dinsdag) een absolute meerderheid nodig is. De verwachting is dat de huidige minister-president Artur Mas niet het benodigde aantal stemmen zal krijgen.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten