03-03-2014

De terugkeer van Lluís Companys


Terugkeer van Lluís Companys in Barcelona, 1 maart 1936.  (Foto: AGE)
'In 1934 slaat de nog jonge generaal Francisco Franco een grote opstand van mijnwerkers in Asturië neer, met 1500 doden en 3000 gewonden tot gevolg. Uit protest roept Companys een eigen Catalaanse staat uit binnen de ‘Federale Republiek Spanje’. Regeringstroepen bezetten daarop Barcelona en beschieten verschillende overheidsgebouwen. Binnen tien uur is de strijd gestreden. Companys krijgt dertig jaar gevangenisstraf, maar komt na twee jaar weer vrij als in Madrid links opnieuw aan de macht is gekomen.

Toch duurt ook deze periode niet erg lang. Spanje blijkt een verscheurd land en na een mislukte couppoging van vier generaals waaronder Franco, begint een bloedige burgeroorlog waarin honderdduizenden burgers door nationalisten én republikeinen worden vermoord. Na drie jaar van gevechten en bombardementen door Franco’s fascistische vrienden uit Italië valt op 26 januari 1939 ook Barcelona. Voor de Catalanen begint opnieuw een duistere periode van militaire onderdrukking waarin andersdenkenden worden opgepakt en censuur het openbare leven bepaalt.'

Lees het hele verhaal over de Catalaanse strijd voor de erkenning van de eigen identiteit in Barcelona voor gevorderden. Het boek, met journalistieke verhalen en 175 'geheime' Barcelona-tips, verschijnt op 10 april bij uitgeverij Oostenwind.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten