10-03-2014

Bar-restaurant Núria: welkom in Barcelona!De Rambla de Canaletes in 1962, met Modelo, Núria en -slecht zichtbaar - Canaletas. (foto: Xavier Miserachs)
Modelo, Núria en Canaletas. Ooit zaten ze gezellig met z´'n drieën op een rijtje aan de Rambla de Canaletes.

Kledingzaak Modelo van de Italiaan Pantaleloni was in 1875 de eerste.
Modelo – later Modelo 1875 geheten - kreeg in 1997 een geometrisch uiterlijk. De koele Zweden van H & M namen de zaak in 2007 graag over.


Bar Caneletas dateert van een paar decennia later. Esteve Sala, ook eigenaar van de kiosk bij de befaamde fontein opende zijn zaak in 1916.

Bar Caneletas kort  na de opening in 1916.
Een van de attracties van de Caneletas in latere dagen was de ronde bar, die van de Barcelonezen de naam la piscina (het zwembad) kreeg.
In 1982 gaf de Burger King een nuevo sabor (nieuwe smaak) aan de Caneletas.


 Bar-restaurant Núria zit in het midden en is de jongste van het drietal. Francisco Mauri en zijn compagnons openden de bar (met restaurant op de eerste verdieping) in 1926. Marcel.li Cortadellas en Josep Vila namen de bar, de eerste met een echte biertap in Barcelona in 1930 over.

Als snel ontdekten de acteurs van de naburige theaters Núria. Daar mengden ze zich onder hun publiek, dat na de voorstelling canelons (cannelloni op z´n Catalaans) kwam eten. En als toetje het befaamde Núria-ijs. Eend was eveneens populair, óók onder de Barcelonese jagers. Na een mislukte jachtpartij in Collserolaheuvels werd bij Núria een ongeplukt exemplaar aangeschaft, om daarmee thuis de eer te redden.

Núria was dag en nacht open. Toen de zaak voor een verbouwing moest sluiten, kon  niemand de sleutels vinden


Tijd speelde geen rol bij Núria, de tent was dag en nacht open. Toen de zaak voor een verbouwing toch echt dicht moest kon dan ook niemand de sleutels vinden.

Tussen H&M en Burger King: Núria tijdens de verbouwing.

De laatste weken werd het pand opnieuw verbouwd. Niet om plaats te maken voor een H&M of Burger King. Núria is terug in oude stijl. Met de openingstijden bijna zoals vroeger (zeven dagen per week geopend) en een kaart vol klassiekers.

Voor minder dan vijf euro ben je de gelukkigste mens op aarde


Nieuw in Barcelona en vanaf het Plaça de Catalunya la Rambla opgesneld? Maak gerust een foto bij de Canaletes-fontein, maar stap dan binnen bij Núria. Bijvoorbeeld voor een oester uit de Ebro-delta vergezeld van een vermouth van het huis. Voor minder dan vijf euro ben je de gelukkigste mens op aarde. Welkom in Barcelona!

 Núria. Rambla de Canaletes 133 www.nuria.comBCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten