27-12-2015

De toekomst van Artur Mas: een gelijkspel in Sabadell

1515- 1515. Je zou er hoofdpijn van krijgen


De CUP heeft gesproken, maar niet beslist. In de derde stemronde van vandaag tijdens de bijeenkomst van de CUP in Sabadell,  stemde 1515 leden tegen Artur Mas als nieuwe president van Catalonië. Een gelijk aantal was voor.
Wat nu?  (Later meer)

Update:  De CUP vergadert pas op 2 januari over de nu onstane situatie. Waarmee we de dag eindigen zoals we deze begonnen: in de politiek blijkt een 'nee' (of een 'ja') bijna nooit definitief. Ook vandaag is dat niet anders.








BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

De toekomst van Artur Mas - het verschil is nog 30 stemmen (in zijn nadeel)


De spanning stijgt...

Tweede stemronde tijdens de CUP-bijeenkomst van vandaag over de toekomst van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces en presidentskandidaat Artur Mas Ook nu gaat de voorkeur uit naar voorstel 2 (tegen sociaal plan en tegen Mas), met slechts een verschil tussen degenen die wel het plan als Mas willen accepteren. Defenitief af valt plan 3, nee tegen het plan, ja tegen Mas.
De uitslag:

1. 1482 (48.7%)
2. 1512 (49.8%)
3. 28 (0.92%)







BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

De toekomst van Artur Mas - en toen waren er nog 3 voorstellen


In de politiek is ‘nee’ bijna nooit ‘nee’. Dat geldt voor het ultimatum van één week van de demisonaire Catalaanse president Artur Mas aan de radicale onafhankelijkheidspartij CUP. Binnen die termijn, ingaande op 17 november, moest de CUP alsnog instemmen met een nieuwe termijn van Mas als president. Zo nee, dan zouden nieuwe verkiezingen volgen, zo dreigde Mas.

En dat geldt zelfs voor het defitieve 'nee' van de CUP  aan Mas van 29 november.


Atletiekstadion
Maar vandaag, ruim drie maanden na de Catalaanse parlementsverkiezingen op 27 september, is het anders. 3577 CUP-leden stemmen vandaag in het ijskoude atletiekstadion van Sabadell definitief voor of tegen Mas middels vier voorstellen, waarvan er uiteindelijk één wordt gekozen.
  
Bij de verkiezingen won Junts Pel Sí, de onafhankelijkheidscoalitie met Artur Mas als presidentskandidaat,  62 zetels in het 135-zetels tellende Catalaanse parlement. Voor een absolute meerderheid (68 zetels) zijn 6 van de 10 zetels nodig die de CUP behaalde op 27 september.


Van de vier voorstellen waarover CUP-leden vandaag debatteren en stemmen zijn er 2 pro- Mas als president en  2 pro nieuwe verkiezingen (in maart 2016)


De vier voorstellen:

  • 1.      Acceptatie van het sociale noodplan (270 miljoen euro van onmiddelijke investeringen in onder meer gezondheids- en armenzorg) dat Junts Pel Sí voorstelt,  samen met een regering met Mas als president
  • 2.      Afwijzen van zowel hetsociale plan als Mas; doorgaan met onderhandelen over een alternatieve kandidaat, uitgaande van nieuwe verkiezingen in maart 2016.
  • 3.      Het sociale plan afwijzen, maar voor Mas als president stemmen om daarmee nieuwe verkiezingen te voorkomen.
  • 4.      Afwijzen van sociaal plan, Mas en nieuwe onderhandelingen. Waarmee Junts Pel Sí wordt gedwongen bij andere parlementspartijen steun te zoeken.


 
Een beeld van de eerste stemronde tijdens de CUP-bijeenkomst vandaag in Sabadell.

Er zijn drie stemronden. Bij elke stemronde valt het minst populaire voorstel af. Stemronde 1 zit er inmiddels op. Voorstel 2 ('nee' tegen sociaal plan en Mas; vóór verder onderhandelen) was licht favoriet ten opzichte van plan 1 (ja tegen sociaal plan en Mas). Voorstel 4 valt definitief af

De volledige uitslag:

1. 1,359 stemmen (45.7%)
2. 1,418 stemmen (47.14%)
3. 109 stemmen (3.62%)
4.
103 stemmen (3.42%) 


Vijftien stemmen waren ongeldig of blanco








BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

20-12-2015

Spanje stemt


Me, Myself, I. De grote vier. Van linksboven met de klok mee: Pablo Iglesias, Mariano Rajoy, Albert Rivera, Pedro Sánchez


De Spaanse stembussen zijn sinds 9 uur vanochtend open. De inzet: 350 zetels voor het Huis van Afgevaardigden (Congreso de Diputados), 208 voor de Senaat (Senado), de Spaanse Eerste Kamer. Verkiezingen, zo voorspellen allen polls, die een eind zullen maken aan het eeuwige stuivertje wisselen tussen de conservatieve Partido Popular en de sociaal-democraten , al noemen de laatsten zich nog steeds socialistisch, Partido Socialista Obrero Español (PSOE), ooit opgericht door ene Pablo Iglesias.

Ondertussen zou een latere naamgenoot met zijn Podemos - de ‘echte’ socialistische partij - de PSOE zijn voorbijgestreefd en na de PP op plaats twee eindigen. Dit althans volgens interne PP-bronnen plus peilingen uitgevoerd in opdracht van El Periòdic d'Andorra - de Spaanse kieswet verbiedt het binnen Spanje publiceren van peilingen vanaf 5 dagen voorafgaande van de verkiezingen.

Angela Merkel herself schrok er van toen Rajoy haar in Brussel deze week het nieuws vertelde. Podemos?!


Madrid stemt. Burgemeester Carmona vanochtend in het stemlokaal.
Begrijpelijk, want de protestpartij eindigde tot nu toe als vierde in bijna alle polls; achter PP, PSOE én Ciudadanos, een ander nieuw fenomeen aan het Spaanse politieke front. Een schril contrast met eind 2014, toen Podemos in de peilingen even groot of groter was dan de PP. Maar een paar maanden later vormde Catalaan Albert Rivera zijn lokale Ciutadans  tot de Spaanse nationale partij Ciudadanos.

Te wild
Vanaf dat moment hadden jonge (en oudere) Spanjaarden nog een alternatief voor de stoffige Marinoa Rajoy, vooral zij die niet zozeer opteerden voor een andere inhoud (Ciudadanos, het Spaanse D66, is maar iets minder rechts dan de PP) als wel voor jongere gezichten. Het nieuwe elan van Pablo Iglesias c.s. was wel mooi, maar hun ideeën een tikkeltje te wild voor veel jongere kiezers, die -net als hun ouders- vaak conservatiever zijn dan ze in het openbaar verkondigen.

Komt nog bij dat Spanje te maken heeft met een sterk verouderende kiezerspopulatie. Maar liefst 40 % van de stemgerechtigden is ouder dan 55. Een gegeven waarvan vooral de PP, traditioneel de partij van de ouderen, zal profiteren. Podemos scoort goed onder de jongeren. Maar slechts 22 % van de stemgerechtigden is jonger dan 34 jaar. Ciudadanos tot slot vindt haar kiezers vooral onder de werkenden volwassen tussen 35 en 54 jaar.
Catalaans stemadvies.

En dan is er nog het Spaanse kiesstelsel, dat ook al in het voordeel werkt van de traditionele partijen PP en PSOE. In Spanje zijn de vijftig provincies tegelijk kiesdistrict. Elke provincie/kiesdistrict is goed voor minimaal 2 zetels (de Noord-Afrikaans enclaves Ceuta en Mellila hebben er 1), plus een aantal zetels in proportie met het aantal inwoners. De relatief dunbevolkte kiesdistricten worden bevoordeeld. Dat maakt dat Soria als dunst bevolkte provincie (70.000 inwoners) goed is voor 2 zetels, één per 35.000 inwoners. De provincie Madrid is het dichtstbevolkt(4.2 miljoen inwoners) maar heeft slechts 36 zetels, dus één per 130.000 inwoners.

Het platteland (91 % van de Spaanse gemeenten telt minder dan 10.000 inwoners) is dus in het voordeel en daar stemt men traditioneel, op de partij van toda la vida - die dan ook vaak simpel met el partido wordt aangeduid.  Het gevolg: bij de sinds de terugkeer van de democratie gehouden algemene verkiezingen haalden PP en PSOE beide gemiddeld 18 zetels meer dan volgens het aantal behaalde stemmen gerechtvaardigd zou zijn geweest. En weinig wijst er op dat dit keer anders zal zijn.
Mooie woorden: eendracht, waarden, met jou, hoop

De PP wint waarschijnlijk opnieuw de verkiezingen, al zal de absolute meerderheid (ver) buiten bereik blijven. Dat betekent: een minderheidsregering of een coalitie. Een pact tussen PP en PSOE lijkt echter ver weg nadat PSOE-leider Pedro Sanchez Mariano Rajoy tijdens een tv-debat 'onfatsoenlijk' noemde, omdat de Spaanse premier niet was afgetreden op het moment de grootschalige corruptie binnen de PP aan het licht kwam.

Een anti-PP coalitie van Podemos en PSOE, is een iets waarschijnlijker optie, al had Pedro Sánchez ook over Pablo Iglesias deze week weinig goeds te melden. Hij noemde de Podemos-leider “ambigue, onverantwoordelijk, incoherent". Sánchez zag alleen wat verbetering “wanneer Iglesias het beleid van de socialistische partij [de PSOE] kopieert. Pablo Iglesias op zijn beurt wil alleen een pact met de PSOE in het (onwaarschijnlijke) geval dat deze de grootst partij wordt.

Het meest waarschijnlijk is nog een PP- minderheidsregering, nu Ciudadanos-leider Rivera vrijdag meldde dat zijn partij niet mee zal doen bij de parlementsstemming voor een nieuwe premier in het geval PSOE of PP de grootste wordt.

Catalonië
Waar de Catalaanse Spaanse nationalist Rivera tégen zal stemmen is elke regering waaraan Podemos deelneemt, zo maakte hij deze week duidelijk. Podemos is, als enige van de vier grote partijen, voor een legaal onafhankelijkheidsreferendum. Behalve Ciudadanos zijn ook  de separatistische partijen in Catalonië (CDC en ERC, de radicale CUP doet niet mee aan de Spaanse verkiezingen) daaar niet blij mee. Een referendum is immers een gepasseerd station, na de op 9 november door het Catalaanse parlement aangenomen onafhankelijkheidsmotie. Belangrijker is dat het Podemos-voorstel hen mogelijk veel stemmen kost. Een deel van vooral de achterban van CDC van president Artur Mas prefereert de legale weg van Podemos boven de ramkoers waar hun leiders op 9 november voor kozen. Dit zien we in de peilingen terug. En Comú Podem, het linkse blok waarmee Podemos in Catalonië aan de verkiezingen meedoet, trekt de meeste stemmen. Artur Mas' CDC, operend onder de naam Democràcia i Llibertat blijft steken op de vijfde plaats.

Bron: El Periódico


Maar morgen kan alles anders zijn: 40 procent van de Spaanse kiezers zei nog niet te weten op welke partij men vandaag stemt.




BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

05-12-2015

Down in de delta van Barcelona


Uitstapje met Orange Monkey Tours naar de delta van de rivier Llobregat. Vlak onder Barcelona en op minder dan een steenworp van vliegveld El Prat. En  toch puur Sergio Leone, het landschap hier, zij het wat waterrijker.
De kazerne (1844) van de carrabiners.

 Geschoten werd er ook. Vanaf 1830 zaten de carrabiners in de delta, de Spaanse militaire kust- en grenspolitie. Het korps was een jaar eerder opgericht, om smokkelwaar buiten Spanje te houden.


Bij zwaar weer werden de Llobregat-carrabiners ingezet als reddingsdienst voor drenkelingen. Zelf waren de ordebewaarders (en hun inwonende families) overigens ook regelmatig slachtoffer van het water: Bij overstromingen van de delta raakten ze afgesloten van El Prat. En van hun officieren, want die woonden lekker in het dorp.

En dan was er nog de malaria. Soms had de hele kazerne koorts.










Een aantal foto´s uit de oude doos. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) bleven de carrabiners trouw aan de Republiek. Waarop de wraakzuchtige Franco het korps in 1940 ontbond. Een aantal carrabiners werd ingelijfd bij de Guardia Civil, die tot 1970 in de kazerne zat.   




Vlakbij de kazerne vind je het 'Huis van de Semafoor'. Van hieruit werd de kust in de gaten gehouden en met schepen gecommuniceerd. Via een vlaggensysteem was er contact met het kasteel op de Montjuïc in Barcelona.

Bovenop de semafoor, met fiets en al.
  
Nee, gemakkelijk was het leven in de delta niet, stelden wij na afloop vast, in grote stad Barcelona; genietend van een drankje in BCN´s oudste cocktailbar (waarover een andere keer meer).


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

29-11-2015

De CUP zegt definitief 'nee' tegen Artur Mas

 'Nee' tegen Artur Mas. De Algemene Vergadering van de radicale onafhankelijkheidspartij CUP stemde vandaag tegen de herverkiezing van de huidige Catalaanse president.

Daarmee komen nieuwe Catalaanse parlementsverkiezingen dichterbij, al wil de CUP wel blijven onderhandelen met Junts Pel Sí om tot een nieuwe regering te komen. Junts Pel Sí houdt tot nu tot vast aan Artur Mas als president.

De CUP  heeft eerder in de onderhandelingen een voor de partij aanvaardbaar alternatief genoemd, de jurist Carles Viver Pi-Sunyer. Viver Pi-Sunyer is voorzitter van de Raad voor de Nationale Transitie. Dit is een adviesraad die begin 2013 door de regering Mas werd ingesteld om het onafhankelijkheidsproces te begeleiden.

CUP- alternatief Carles Viver Pi-Sunyer (links), met  naast hem huidig president Artur Mas.

Volgens een enquête van de Catalaanse krant La Vanguardia is bijna de helft (49,5 %) van de Catalaanse kiezers voor nieuwe verkiezingen. De CUP zou daarbij 12 zetels winnen, een winst van 2 ten opzichte van de huidige 10 zetels. De anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos zou stijgen van 25 naar 27 zetels. Junts Pel Sí gaat volgens de peiling van 62 naar 59 zetels.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

20-11-2015

De dood van Franco - in Barcelona bleef het stil op straat

 

Vandaag  40 jaar geleden overleed Franco. Historicus Edmon Vallès schrijft in zijn Historica Gràfica de Catalunya over die dag: 
Het was het verwachte einde van een zeer lang sterfbed, verlengd door een team van artsen, zonder enige hoop op herstel, al was het maar tijdelijk. Precies deze omstandigheid liet de staat van de uitputting zien waarin het Franco-regime was geraakt: met de macht uitsluitend in de handen van het franquisten was het overduidelijk dat de enige mogelijk uitweg de democratie was.

Ingetogen
Alle Barcelonese kranten komen die dag met speciale edities. De toon is ingetogen en plichtmatig. Franco wordt geprezen, er wordt gerouwd om zijn verlies en de historische betekenis van de figuur Franco benadrukt. Het publiek word gemaand tot kalmte en, in lijn met de Caudillo´s politieke testament, gevraagd om respect voor en vertrouwen in de toekomstige koning van Spanje, Juan Carlos de Bourbon. 
 
De Ramblas in Barcelona de dag dat Franco stierf.

Op straat is de stemming verwachtingsvol, maar vooral gespannen. Franco mag dan dood zijn, zijn dictatuur niet. Politieke partijen en vakbonden waren verboden. De flessen cava, die dan nog gewoon champagne heet, drinken de Barcelonezen binnen, in de eigen woningen en in de restaurants.
Op straat is de stemming vooral gespannen. Franco mag dan dood zijn, zijn dictatuur niet
Stille optocht
Tekenaar Kim Aubert (Barcelona, 1942) viert de dood van de dictator met vrienden in restaurant Bilbao. “Het eerste wat we doen was om champagne vragen”, vertelt hij in El País vandaag. “Om ons heen hebben alle tafels hun eigen fles. We eindigen de avond op de Ramblas, een stille optocht draait rondjes, niemand zegt iets, we kijken naar elkaar en glimlachen, eindelijk is hij dood. Niemand weet wat er morgen zal gebeuren.

 Barça-Real Madrid (2-1), op 25 december 1975 in Camp Nou, de eerste clásico na Franco.

De eerste massale openbare uitbarsting van vreugde komt op 28 december van dat jaar. Die dag wordt in Camp Nou Barça-Real Madrid gespeeld. De eerste clásico na de dood van de dictator. Barça wint met 2-1 (doelpunten van Johan Neeskens en Charlie Rexach). De culés (Barça-fans) zijn uitzinnig en zwaaien uitbundig met de senyera, de Catalaanse vlag. 
 Niemand zegt iets, we kijken naar elkaar en glimlachen, eindelijk is hij dood

Estelada
Pas 19 maanden na Franco´s dood, op 15 juni 1977, kunnen de Barcelonezen (en de rest van Spanje) naar de stembus, voor de eerste democratische verkiezingen na de dictatuur. Later dat jaar krijgt Catalonië weer een eigen regering, zij het in voorlopige vorm.
 
Stemlokaal in Barcelona, 15 juni 1977.


Ruim veertig jaar verder staat de deelstaat met één been buiten Spanje. In Camp Nou zwaaien Catalaanse separatisten - en onwetende toeristen - met de estelada, de onafhankelijkheidsvlag.




BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

18-11-2015

Nieuwe Catalaanse parlementsverkiezingen dichterbij

Precies één week geeft Artur Mas de CUP. Binnen die periode moet de anti-systeempartij alsnog zijn zegen geven aan een kabinet met Mas als hoofd. Zo niet, dan volgen er nieuwe parlementsverkiezingen.

Een plotselinge ommezwaai van de huidige Catalaanse president, die tot nu toe in de onderhandelingen met de CUP uitverkoop hield. Allereerst door in te stemmen met de onafhankelijkheidsresolutie, inclusief ongehoorzaamheidclausules richting Spanje. Ongehoord voor Mas’  Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), een partij die altijd zaken deed met Madrid aan (of onder) de onderhandelingstafel .
 

Bonus
Dan was er Mas aanbod van drie vicepresidenten met verregaande bevoegdheden, een tegemoetkoming aan een eerdere CUP-wens een ‘roulerend presidentschap’ in te stellen. Als bonus deed Mas er nog de toezegging bij dat hij na tien maanden regeren opnieuw het vertrouwen zou vragen van het parlement. Mocht dat niet er zijn, dan zou hij vertrekken als president. 

Tevergeefs. Mas kreeg slechts de 62 stemmen van Junts pel Sí, de eenheidslijst van CDC met Esquera Republica Catalana (ERC) plus de burgerbewegingen Omnium Cultural en Assemblea Nacional Catalana (ANC). De CUP (10 parlementszetels) zei ‘nee’ en praat pas op 29 november met haar achterban over de te volgen strategie.


Tot hier en niet verder. Francesc Homs (CDC) heeft het gehad met de CUP.

Averechtse werking
Druk zetten op de CUP om haast te maken werkt averechts, waarschuwde ERC-leider Oriol Junqueras vorige week. Dat was na aanleiding van de manifestatie die het ANC met juist dat doel voor afgelopen zondag had gepland op het Plaça de Sant Jaume in Barcelona. De manifestatie ging wegens ‘Parijs’ niet door, maar maandag kwam het ANC met een document met dezelfde urgente wens: een akkoord graag over het presidentschap, en wel uiterlijk of liefst vóór 27 september, twee dagen voor het CUP-beraad met haar achterban

Burgers die willen voorkomen dat een politieke partij met burgers (haar achterban) praat. Curieus. 


De CUP toonde zich niet onder de indruk.  En Mas ferme-jongenshouding  komt niet door druk van ANC-zijde, maar is het gevolg van steeds openlijker kritiek uit zijn eigen partij, waaronder die van zijn eigen kabinetsleden. Al is in het openbaar de CUP de kop van Jut en niet Mas.


Andreu Mas-Colell, economie-minister in het kabinet Mas, uitte maandag in pro-onafhankelijkheid krant Ara felle kritiek op de onderhandelingspartner van CDC. Allereerst op de anti-EU en euro-houding van de CUP.  Een logisch kritiek kun je zeggen, CDC is een uitgesproken pro-Europa partij. Mas-Colell sprak echter ook zijn ongenoegen uit over onafhankelijkheidsresolutie en de sociale wensen van de CUP (waaronder een basisinkomen voor iedereen, werkende of niet). Het eerste is dus al geaccepteerd door Mas (en de CDC-parlementsleden), het tweede minstens voor een deel. 

Een aantal CUP-prominenten met verkiezingsposters. Centraal Julià de Jodar.

Kritiek was er ook van Francesc Homs, deze week regeringswoordvoerder en rechterhand van Artur Mas. Homs verklaarde de afgelopen dagen meermalen wat zijn "partij altijd al gezegd had": de bijna 48 procent stemmen die CUP en Junts Pel Sí samen haalden bij de verkiezingen zijn voldoende om het onafhankelijkheidsproces te beginnen, maar niet om dit te voltooien of eenzijdig op dit leggen aan de meerderheid.  Een proces dat volgens Homs nu is "opgeschort", door het 'nee' van de CUP tegen Artur Mas. 

Politieke orde
Van uitstel komt afstel, lijkt Homs te denken, gezien zijn voorwaarden aan de CUP om nieuwe verkiezingen voorkomen:
Het mogelijk maken van een sterke regering met een gegarandeerde parlementaire basis; juridische zekerheid voor alle Catalaanse ambtenaren; expliciet onderschrijven van de westerse waarden (in het bijzonder de Europese) en de wil tot dialoog en het sluiten overeenkomsten met de Spaanse staat en de Europese instituties.


Kortom, terug naar de politieke orde waarbij CDC zich thuisvoelt. En die de CUP niet langer de CUP doet zijn, constateerde CUP-parlementslid Julià de Jodar gisteren in Ara.


Convergència wordt weer Convergència – de CUP blijft de CUP. En nieuwe Catalaanse verkiezingen komen dichterbij. Maar eerst de Spaanse parlementsverkiezingen. Het CDC neemt daaraan niet deel onder de vlag Junts Pel Sí, maar onder die van Democràcia i Libertat, samen met twee kleine partijen (Demòcrates de Catalunya en Reagrupament) Lijsttrekker: Francesc Homs.





BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

14-11-2015

De CUP heeft haast en geen haast

 Een Catalaanse Republiek en een consensus president. De CUP doet het niet voor minder. De ‘anti-systeem’ partij zei gisteren voor de tweede keer deze week ‘nee’ tegen Artur Mas als president. Vervolgens lanceerde de partij een manifest (oplage 50.000 exemplaren) boordevol wensen. Het lemma is drievoudig: Onafhankelijkheid, Zero armoede en dito Corruptie. Het eerste binnen 18 maanden, het tweede via 39 “onmiddellijke” maatregelen en het derde via het “urgent” toevoegen van financiële en economische experts aan de Mossos d´Esquadra, de Catalaanse politie. Eén van de volgens het manifest 150 (!) anti-corruptiemaatregelen die de CUP al eerder voorstelde.

Conclaaf
De CUP heeft haast. En geen haast. Want het “un no tranquilo” (“een kalm nee” - want de onderhandelingsdeur blijft open) waarmee CUP-leider Antonio Baños gisteren zijn ‘nee’ aan Mas nuanceerde, kun je even goed lezen als een “rustig aan”. Vreemd genoeg gaat de horizontaal georganiseerde CUP pas op 29 november in conclaaf met haar achterban over de gevolgde en de te volgen strategie in de onderhandelingen met Junts pel Sí. Vijf dagen later begint de campagne voor de Spaanse parlementsverkiezingen. Nu zijn er tijdens verkiezingscampagnes gewoonlijk geen plenaire parlementsbijeenkomsten. Waarmee de periode voor het onderhandelen en stemmen over een nieuwe president angstwekkend kort wordt.
CUP-leider Antonio Baños ziet nieuwe Catalaanse verkiezingen als een enorm risico voor het separatisme.

Te kort waarschijnlijk, mits Junts pel Sí met een alternatief voor Artur Mas komt. De kans daarop werd vandaag weer kleiner. Het Junts pel Sí crisisberaad in het klooster van Poblet (zonder Artur Mas) bracht geen zwarte rook. “Mas blijft onze kandidaat,” zei een woordvoerder na afloop.

Enorm risico
CUP-voorman Antonio Baños op zijn beurt herhaalde vandaag in een radio-interview nog maar eens zijn eis van een consensus-man of vrouw. Nieuwe parlementsverkiezingen – noodzakelijk wanneer er op 10 januari nog geen president is –  betitelde Baños als een "enorm risico". De huidige pro-onafhankelijkheid meerderheid (72 van de 135 zetels) zou weleens verloren kunnen gaan, door het voortijdig afhaken van gedemotiveerde separatisten.

Een vandaag gepubliceerde peiling van de Catalaanse regering zou Baños moeten geruststellen. Junts pel Si haalt bij nieuwe verkiezingen rond de 62 zetels, het huidige aantal. Baños’ eigen CUP zou zelfs 4 tot 6 zetels winst maken en op 14 tot 16 zetels uitkomen. Jammer alleen dat de peiling werd gehouden tussen 5 en 27 oktober. En laat 27 oktober nu net de dag zijn waarop beide partijen in het Catalaanse parlement hun onafhankelijkheidsresolutie presenteerden. En het gekrakeel met Madrid pas echt begon.




BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

11-11-2015

Spaans Constitutioneel Hof schort Catalaanse onafhankelijkheidsresolutie op

 Het Spaans Constitutioneel Hof heeft vanavond unaniem de separatistische resolutie opgeschort die het Catalaanse parlement maandag had aangenomen. Verder informeert het hof 21 Catalaanse functionarissen (20 politici en de secretaris-generaal van het Catalaanse parlement) persoonlijk over hun plicht om elke initiatief dat strijdig is met de schorsing te stoppen of te vermijden. De 21 personen, waaronder president Artur Mas en parlementsvoorzitter Carme Forcadell, worden gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen van het negeren van de opschorting, waaronder ook strafrechtelijke gevolgen.

 
Artur Mas´ herverkiezing lijkt steeds verder weg.


Het Catalaanse parlement heeft tien dagen de tijd om te reageren. In de maandag aangenomen resolutie heeft het parlement echter al verklaard dat “dit Parlement en het proces van democratische ontkoppeling niet zullen worden onderworpen aan de besluiten van instituties van de Spaanse Staat, in het bijzonder die van het Constitutioneel Hof, dat zij beschouwt als niet-legitiem en zonder competentie als gevolg van, onder meer, de uitspraak van juni 2010 over het Catalaanse Autonomiestatuut, eerder door het volk in een referendum goedgekeurd.”

Dit werd in een reactie op de opschorting nog eens bevestigd door vice-president Neus Munté, die zei dat het "de politieke wil" was om door te gaan "met het mandaat van het parlement". 





Wanhopige poging
Ondertussen deed Artur Mas vandaag nog een wanhopige poging alsnog te worden gekozen als president van Catalonië, na de mislukking van gisteren. De hele dag werd vergaderd met vertegenwoorders van de beoogde coälitiepartner CUP (fel gekant tegen Mas als president). Het voorstel: Mas president, maar de werkelijke macht komt bij drie vice-presidenten: Oriol Junqueras (economie),  Raül Romeva (internationale betrekkingen) en Neus Munté (sociale zaken), allen behorend tot Junts pel Sí, de eenheidslijst waarmee Artur Mas eind september Catalaanse parlementsverkiezingen won. 
Af door de achterdeur: CUP-onderhandelaars Benet Salellas en Anna Gabriel verlaten het Catalaanse regeringspaleis.

De CUP heeft het voorstel afgewezen. Mas mag van de anti-kapitalistische partij overigens wel in een nieuwe regering plaatsnemen, maar niet als president.

Morgen volgt de tweede stemronde in het Catalaanse parlement. In tegenstelling tot maandag is dit keer geen absolute meerderheid in stemmen nodig, maar een gewone meerderheid (meer voor- dan tegenstemmen). Ook zo`n meerderheid lijkt voor Mas echter een brug te ver.  ERC-kopstuk Joan Tardà reageerde vanavond op de afwijzing van de CUP met de opmerking dat zijn partij bereid is om "een blanco cheque" te tekenen als dit nodig is om tot een regering te komen, inclusief een afzien van een herverkiezing van Artur Mas.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!