27-12-2015

De toekomst van Artur Mas - en toen waren er nog 3 voorstellen


In de politiek is ‘nee’ bijna nooit ‘nee’. Dat geldt voor het ultimatum van één week van de demisonaire Catalaanse president Artur Mas aan de radicale onafhankelijkheidspartij CUP. Binnen die termijn, ingaande op 17 november, moest de CUP alsnog instemmen met een nieuwe termijn van Mas als president. Zo nee, dan zouden nieuwe verkiezingen volgen, zo dreigde Mas.

En dat geldt zelfs voor het defitieve 'nee' van de CUP  aan Mas van 29 november.


Atletiekstadion
Maar vandaag, ruim drie maanden na de Catalaanse parlementsverkiezingen op 27 september, is het anders. 3577 CUP-leden stemmen vandaag in het ijskoude atletiekstadion van Sabadell definitief voor of tegen Mas middels vier voorstellen, waarvan er uiteindelijk één wordt gekozen.
  
Bij de verkiezingen won Junts Pel Sí, de onafhankelijkheidscoalitie met Artur Mas als presidentskandidaat,  62 zetels in het 135-zetels tellende Catalaanse parlement. Voor een absolute meerderheid (68 zetels) zijn 6 van de 10 zetels nodig die de CUP behaalde op 27 september.


Van de vier voorstellen waarover CUP-leden vandaag debatteren en stemmen zijn er 2 pro- Mas als president en  2 pro nieuwe verkiezingen (in maart 2016)


De vier voorstellen:

  • 1.      Acceptatie van het sociale noodplan (270 miljoen euro van onmiddelijke investeringen in onder meer gezondheids- en armenzorg) dat Junts Pel Sí voorstelt,  samen met een regering met Mas als president
  • 2.      Afwijzen van zowel hetsociale plan als Mas; doorgaan met onderhandelen over een alternatieve kandidaat, uitgaande van nieuwe verkiezingen in maart 2016.
  • 3.      Het sociale plan afwijzen, maar voor Mas als president stemmen om daarmee nieuwe verkiezingen te voorkomen.
  • 4.      Afwijzen van sociaal plan, Mas en nieuwe onderhandelingen. Waarmee Junts Pel Sí wordt gedwongen bij andere parlementspartijen steun te zoeken.


 
Een beeld van de eerste stemronde tijdens de CUP-bijeenkomst vandaag in Sabadell.

Er zijn drie stemronden. Bij elke stemronde valt het minst populaire voorstel af. Stemronde 1 zit er inmiddels op. Voorstel 2 ('nee' tegen sociaal plan en Mas; vóór verder onderhandelen) was licht favoriet ten opzichte van plan 1 (ja tegen sociaal plan en Mas). Voorstel 4 valt definitief af

De volledige uitslag:

1. 1,359 stemmen (45.7%)
2. 1,418 stemmen (47.14%)
3. 109 stemmen (3.62%)
4.
103 stemmen (3.42%) 


Vijftien stemmen waren ongeldig of blanco
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten