28-09-2014

Een Sovjet-spook aan de Avenida Tibidabo


De Avenida Tibidabo heeft nog meer spoken dat die van Carlos Ruiz Zafón en La Rotonda. Een Sovjet-spook zelfs. Het verschuilt zich in de voormalige woning van de man die het Avenida Tibidabo concept (wonen voor de rijken, verpozing voor de rest van Barcelona) bedacht: Salvador Andreu y Grau, beter bekend als Doctor Andreu.


Hoesttabletjes
Architect Enric Sagnier bouwde het stadspaleis van de befaamde én steenrijke uitvinder van hoesttabletjes die nog altijd zijn naam dragen in 1926. Tien jaar later brak de burgeroorlog uit. Het Sovjet-consulaat in Barcelona zat op dat moment in Hotel Majestic aan de Passeig de Gracia.

 Tijdens de bombardementen van Franco en Mussolini ging het werk door

Met instemming van de Catalaanse regering en de familie Andreu verkasten de Sovjets al snel naar het pand van de in 1928 overleden doctor. Korte tijd later trok ook de door het oorlogsgeweld uit Madrid verdreven Sovjet-ambassade in het pand.

Gietijzeren toegangsdeur
In de enorme villa zit nu een verzekeringsmaatschappij, Mútua Universal. In het souterrain  ind je nog altijd de privé-verzekering van de Sovjets van toen: een bunker van zo´n vijftig vierkante meter, voorzien van een gietijzeren toegangsdeur, veertig centimeter dik.

Tijdens de bombardementen van Franco en Mussolini ging het werk door. De schuilruimte was daarom voorzien van een elektriciteitscentrale, keuken en toilet. Dankzij een radiokamer hoefden de Sovjets ook niet te stoppen met het verzenden en ontvangen van gecodeerde boodschappen naar het Moederland.

Wat evenmin ontbrak: een  nooduitgang naar buiten. Misschien is deze niet zo lang geleden nog wel gebruikt. In 2007 deed de Catalaanse politie een inval bij de verzekeraar. Een gevalletje van corruptie, uiteraard.

Adres: Mútua Univesal, Avenida Tibidabo 17-19.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten