De Coronela is terug. |
De dagen na 11 september. In 1714 was de stemming zo:
“Sommige winkels openden de dertiende in de middag. De dag erna gingen de meeste winkels in de ochtend open. De handel begon weer en ambachtslieden keerden vreedzaam terug naar hun werk, alsof er helemaal niets was gebeurd in de stad. In de winkels waarvan de eigenaren gestorven waren zag je hun in rouwkleding gehulde vrouwen en kinderen. Alles bleef kalm, de gezichten van de Barcelonezen reflecteerden sereniteit, aandacht en beleefdheid. Wanneer je hen vroeg naar het beleg en de verdediging, antwoordden ze dat dit allemaal verleden tijd was, iets waarover niet gesproken zou moeten worden. Vervolgens veranderden ze subtiel van onderwerp.”
Aldus Frances de Castellví in zijn Narraciones Históricas desde el año 1700 hasta el año 1725. In 1714 was Castellví kapitein van de Coronela, de burgermilitie van Barcelona. Een ooggetuige dus, uit het goede kamp.
Dankzij God
Maar ook de vijand was onder de indruk van die coole Catalanen. Dat blijkt uit de memoires van de hertog van Berwick, Filips V’ opperbevelhebber. Natuurlijk, de hertog zelf had de Barcelonezen al een klein zetje in de goede richting gegeven. Pas op 13 september, twee dagen na de overgave, liet hij zijn troepen Barcelona binnentrekken. Zo konden de inwoners al wennen aan het idee. En eigenlijk was hij nóg meer onder de indruk van het gedrag van zijn eigen soldaten, die de stad, ‘die ze toch met geweld hadden ingenomen’, níét plunderden. “Dit kunnen wij alleen toeschrijven aan God, omdat alle menselijke macht de soldaten niet had kunnen tegenhouden.”
Maar toch, de hertog is aangenaam verrast wanneer zijn troepen de ochtend van 13 september de stad in marcheren. De bewoners bleven rustig in hun huizen en winkels of keken op straat naar de passerende troepen 'als in tijden van vrede'. "Bijna ongelooflijk, zoveel rust, een moment slechts na zoveel verwarring.”
'Barcelona was verbrijzeld. Er was geen huis dat niet door een bom was geraakt'
Sommige moderne historici kijken toch wat anders naar die Barcelonezen van 1714 en hun back to normal gedrag. Joaquim Albareda bijvoorbeeld, een Catalaanse specialist in de Spaanse Successieoorlog. In een interview met de krant El Periódico zei hij onlangs: “Barcelona was verbrijzeld. Er was geen huis dat niet door een bom was geraakt. De werkplaatsen en magazijnen waren leeg. Wat er gebeurde, is dat de leden van de Coronela snel hun uniform uittrokken en werkkleding aantrokken. Want de repressie was hevig. Er werd een terreur-politiek gevoerd.”
Met andere woorden: de Barcelonezen deden maar alsof. Uit lijfsbehoud.
Vanochtend was het voor hun navolgers werkelijk business as usual. Uiteraard. Waarschijnlijk is dat anders op 10 november. De dag na het referendum.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten