07-11-2014

De kleine heilige van de Ramblas
Zijn vader was blind, maar hij zag de toekomst.

Francesc Canals Ambrós werd in 1877 geboren aan het Plaça de la Lana in La Ribera. Vader Canals verdiende daar als mattenvlechter een schamel inkomen voor zijn gezin. Winkelen in El Siglo? Voor vader Canals een mooie droom. El Siglo, het eerste warenhuis van de stad, was er voor de gegoede klassen. Gewone mensen kunnen hoogstens werken in het grote pand, in 1881 gevestigd aan de Ramblas dels Estudis.

Attent en behulpzaam
 Zoon François doet dat vanaf zijn veertiende jaar. De diepgelovige jongen maakt zich al snel populair onder zijn collega-verkopers. Hij is immer attent en behulpzaam, heeft altijd goede raad en ook nog eens een goed humeur. Vooral de meisjes van El Siglo zijn dol op hem. Een santet, een kleine heilige, noemen ze hem. En, zo beweren sommigen, en in de toekomst kijken kan François ook.
El Siglo in 1900, een deel van de damesafdeling.

Wanner El Siglo Kerstmis 1932 afbrandt heeft François dat al voorzien. Drieëndertig jaar eerder maar liefst, vlak voor zijn vroege dood.

Cultus
De kleine heilige sterft in 1899 aan tuberculose. Diep betreurd door zijn collega´s wordt François Canals begraven op het kerkhof van Poblenou. Daar ontstond al snel een cultus rond hem, die nog altijd doorgaat.

Bloemen, kruizen, afbeeldingen van heiligen en gewone mensen... de laatste rustplaats van de kleine heilige lijkt wel een uitdragerij. Of voor mijn part de afdeling 'prullaria' van een middelgroot warenhuis.
De laatste rustplaats van de kleine heilige lijkt wel een uitdragerij
Om alles te kunnen bergen heeft François links en rechts van zijn eigen nis wat hulpnissen. Door een gleuf in het glas van zijn verblijfplaats deponeren mensen briefjes met verzoeken om hulp. François, – nu ja, zijn portret - is er bijkans door bedolven.

De opvallendste voorwerpen zijn uiteraard de vele ex voto´s, dankbetuigingen voor verkregen gunsten. Lichaamsdelen (armen, benen et cetera) zijn favoriet en vooral: babypoppen. Kennelijk zorgt de heilige François -  bij leven vast en zeker geen seksbeest - zoveel jaar na zijn dood alsnog voor veel Catalaans nageslacht.

Catalaanse vlággen daarentegen schitteren vooral door afwezigheid. Ik moest gisteren bij mijn bezoek aan El Santet even goed kijken voordat ik tussen het poppengeweld een zeer bescheiden exemplaar ontwaarde.

De  Catalaanse onafhankelijkheidsvlag, die met de ster, ontbreekt zo kort voor 9-N zelfs geheel. Dat kan natuurlijk zomaar veranderen, wanneer er op politiek gebied wonderen gaan gebeuren.

El Santet zweeg gisteren over de staatkundige toekomst van zijn land, maar een klein wonder voltrok zich al wel:

El Santet zelf bezoeken? Je vindt hem in departemento 1, Isla IV interior op de begraafplaats van Poblenou.


Geen heilige en ook niet rustend in Poblenou: Maribel Sastre. Haar graf op de Montjuïc-begraafplaats inspireerde Edwin Winkels tot een prachtige roman. Lees hier een recensie van het boek.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten