26-11-2014

Artur Mas heeft weer een plan


Artur Mas heeft weer een roadmap. De eerste liep vanaf het recht op zelfbeschikking via een eigen Catalaanse referendumwet naar de uiteindelijk symbolische stemming van afgelopen 9 november, 9-N.

Gisteren presenteerde de Catalaanse president in Barcelona zijn nieuwe kaart, één die zijn volk alsnog moet leiden naar een eigen onafhankelijke staat. Onder de drieduizend toehoorders bevonden zicht uiteraard de leiders van de ANC en Ómnium, de twee burgerorganisaties, die het onafhankelijkheidsproces in een stevige greep hebben.

Ook aanwezig: Oriol Junqueras, leider van Esquerra Republicana Catalunya (ERC). Mas´ belangrijkste partner in crime van de laatste jaren wil het liefst eerder vandaag dan morgen nieuwe verkiezingen. Haalt het los-van-Spanjekamp daarbij de absolute meerderheid, dan volgt wat Junqueras betreft direct het uitroepen van de onafhankelijkheid door het nieuwe Catalaanse parlement.
Artur Mas: "I have a plan."


Mysterie

Artur Mas, zo bleek gisteren, wil ook vervroegde verkiezingen, maar ‘ergens voor zomer 2015’, mét een gezamenlijke pro-onafhankelijkheidslijst en slecht één programmapunt.

Wat betreft de lijst. Daarop staan kandidaten van de diverse pro-onafhankelijkheidspartijen, maar  ook vertegenwoordigers van de burgermaatschappij (lees: vooral het ANC en Ómnium), plus voor de vorming van de nieuwe staat relevante deskundigen.

Het enige programmapunt of liever DE VRAAG: onafhankelijkheid of niet? Want dat is nog altijd een groot mysterie, door de opkomst van slechts zo´n 35 procent (waarvan ruim 80 procent voor de onafhankelijkheid) van de kiezers op 9-N.

Na het als verkiezingen vermomde referendum van 2015 krijgen de in theorie glorieuze winnaars  van de 'Gezamenlijke Lijst' een mandaat van anderhalf jaar. In die periode ontwerpen ze de Catalaanse Grondwet en wordt er onderhandeld met Madrid over de verdeling van de inboedel. Dit laatste doen beide partijen uiteraard ‘eerlijk’ en ‘respectvol’.

Aan het eind van het mandaat volgen nieuwe parlementsverkiezingen, waaraan geen van de mandaathouders mag deelnemen, plus een referendum over het definitief uitroepen van de onafhankelijkheid.

Mariano Rajoy: Artur Mas is  ‘Eerste Minister van een minderheid'

Een lange weg kortom, maar toch een mooi plan, vonden bijna alle aanwezigen. Ze betuigden hun instemming met luid applaus en kreten voor on-af-han-ke-lijk-heid.

ERC-leider Oriol Junqueras zat doodstil en zweeg.

Linkse pool
Mas´ plan moet 'geoptimaliseerd' worden, zeiden ERC-vertegenwoordigers vandaag. De ERC - en zij niet alleen - zullen in ieder geval de eenmalige verkiesbaarheid van mandaathouders geschrapt willen zien.

Joan Herreta, leider van ICV-EUiA (het Catalaanse GroenLinks), verwierp zojuist in het Catalaanse parlement het plan Mas in z´n geheel. Hij  had wel een ander idee, misschien wel minstens zo noodzakelijk: de vorming van een linkse 'pool'  "die vecht vóór gelijkheid en tegen de corruptie".

Eerder al waren van Spaanse politieke zijde de reacties weinig diplomatiek. ‘Een verschrikkelijk idee’, oordeelde Pedro Sánchez, leider van de Socialistische Partij. Premier Mariano Rajoy was cynisch:  Artur Mas is ‘Eerste Minister van een minderheid’.

Een vaststelling die het Rajoy´s probleem met Catalonië niet minder groot maakt.






BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten