11-11-2015

Spaans Constitutioneel Hof schort Catalaanse onafhankelijkheidsresolutie op

 Het Spaans Constitutioneel Hof heeft vanavond unaniem de separatistische resolutie opgeschort die het Catalaanse parlement maandag had aangenomen. Verder informeert het hof 21 Catalaanse functionarissen (20 politici en de secretaris-generaal van het Catalaanse parlement) persoonlijk over hun plicht om elke initiatief dat strijdig is met de schorsing te stoppen of te vermijden. De 21 personen, waaronder president Artur Mas en parlementsvoorzitter Carme Forcadell, worden gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen van het negeren van de opschorting, waaronder ook strafrechtelijke gevolgen.

 
Artur Mas´ herverkiezing lijkt steeds verder weg.


Het Catalaanse parlement heeft tien dagen de tijd om te reageren. In de maandag aangenomen resolutie heeft het parlement echter al verklaard dat “dit Parlement en het proces van democratische ontkoppeling niet zullen worden onderworpen aan de besluiten van instituties van de Spaanse Staat, in het bijzonder die van het Constitutioneel Hof, dat zij beschouwt als niet-legitiem en zonder competentie als gevolg van, onder meer, de uitspraak van juni 2010 over het Catalaanse Autonomiestatuut, eerder door het volk in een referendum goedgekeurd.”

Dit werd in een reactie op de opschorting nog eens bevestigd door vice-president Neus Munté, die zei dat het "de politieke wil" was om door te gaan "met het mandaat van het parlement". 





Wanhopige poging
Ondertussen deed Artur Mas vandaag nog een wanhopige poging alsnog te worden gekozen als president van Catalonië, na de mislukking van gisteren. De hele dag werd vergaderd met vertegenwoorders van de beoogde coälitiepartner CUP (fel gekant tegen Mas als president). Het voorstel: Mas president, maar de werkelijke macht komt bij drie vice-presidenten: Oriol Junqueras (economie),  Raül Romeva (internationale betrekkingen) en Neus Munté (sociale zaken), allen behorend tot Junts pel Sí, de eenheidslijst waarmee Artur Mas eind september Catalaanse parlementsverkiezingen won. 
Af door de achterdeur: CUP-onderhandelaars Benet Salellas en Anna Gabriel verlaten het Catalaanse regeringspaleis.

De CUP heeft het voorstel afgewezen. Mas mag van de anti-kapitalistische partij overigens wel in een nieuwe regering plaatsnemen, maar niet als president.

Morgen volgt de tweede stemronde in het Catalaanse parlement. In tegenstelling tot maandag is dit keer geen absolute meerderheid in stemmen nodig, maar een gewone meerderheid (meer voor- dan tegenstemmen). Ook zo`n meerderheid lijkt voor Mas echter een brug te ver.  ERC-kopstuk Joan Tardà reageerde vanavond op de afwijzing van de CUP met de opmerking dat zijn partij bereid is om "een blanco cheque" te tekenen als dit nodig is om tot een regering te komen, inclusief een afzien van een herverkiezing van Artur Mas.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten