14-11-15

De CUP heeft haast en geen haast

 Een Catalaanse Republiek en een consensus president. De CUP doet het niet voor minder. De ‘anti-systeem’ partij zei gisteren voor de tweede keer deze week ‘nee’ tegen Artur Mas als president. Vervolgens lanceerde de partij een manifest (oplage 50.000 exemplaren) boordevol wensen. Het lemma is drievoudig: Onafhankelijkheid, Zero armoede en dito Corruptie. Het eerste binnen 18 maanden, het tweede via 39 “onmiddellijke” maatregelen en het derde via het “urgent” toevoegen van financiële en economische experts aan de Mossos d´Esquadra, de Catalaanse politie. Eén van de volgens het manifest 150 (!) anti-corruptiemaatregelen die de CUP al eerder voorstelde.

Conclaaf
De CUP heeft haast. En geen haast. Want het “un no tranquilo” (“een kalm nee” - want de onderhandelingsdeur blijft open) waarmee CUP-leider Antonio Baños gisteren zijn ‘nee’ aan Mas nuanceerde, kun je even goed lezen als een “rustig aan”. Vreemd genoeg gaat de horizontaal georganiseerde CUP pas op 29 november in conclaaf met haar achterban over de gevolgde en de te volgen strategie in de onderhandelingen met Junts pel Sí. Vijf dagen later begint de campagne voor de Spaanse parlementsverkiezingen. Nu zijn er tijdens verkiezingscampagnes gewoonlijk geen plenaire parlementsbijeenkomsten. Waarmee de periode voor het onderhandelen en stemmen over een nieuwe president angstwekkend kort wordt.
CUP-leider Antonio Baños ziet nieuwe Catalaanse verkiezingen als een enorm risico voor het separatisme.

Te kort waarschijnlijk, mits Junts pel Sí met een alternatief voor Artur Mas komt. De kans daarop werd vandaag weer kleiner. Het Junts pel Sí crisisberaad in het klooster van Poblet (zonder Artur Mas) bracht geen zwarte rook. “Mas blijft onze kandidaat,” zei een woordvoerder na afloop.

Enorm risico
CUP-voorman Antonio Baños op zijn beurt herhaalde vandaag in een radio-interview nog maar eens zijn eis van een consensus-man of vrouw. Nieuwe parlementsverkiezingen – noodzakelijk wanneer er op 10 januari nog geen president is –  betitelde Baños als een "enorm risico". De huidige pro-onafhankelijkheid meerderheid (72 van de 135 zetels) zou weleens verloren kunnen gaan, door het voortijdig afhaken van gedemotiveerde separatisten.

Een vandaag gepubliceerde peiling van de Catalaanse regering zou Baños moeten geruststellen. Junts pel Si haalt bij nieuwe verkiezingen rond de 62 zetels, het huidige aantal. Baños’ eigen CUP zou zelfs 4 tot 6 zetels winst maken en op 14 tot 16 zetels uitkomen. Jammer alleen dat de peiling werd gehouden tussen 5 en 27 oktober. En laat 27 oktober nu net de dag zijn waarop beide partijen in het Catalaanse parlement hun onafhankelijkheidsresolutie presenteerden. En het gekrakeel met Madrid pas echt begon.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten