04-06-2015

Barcelona 1900 - het goede leven in beeld

 Koetsen, fietsen en zeilboten, maar ook de eerste olifant in de dierentuin. Wie een blik wil werpen op het leven in Barcelona rond 1900 bezoekt de komende maanden het Modernisme-museum van de stad. Daar zijn tijdelijk niet eerder gepubliceerde foto´s uit die periode te zien, onder de titel Retrat de Barcelona, evolució d’ una ciutat (Portret van Barcelona, de evolutie van een stad).

Een eenzijdige blik is het wel. Wat we zien zijn vooral scènes uit het leven van de gegoede burgerij. Geen foto´s dus van de ellende en armoede in bijvoorbeeld El Raval. Wél veel plaatjes van welvarende Eixample-bewoners en hun pleziertjes.


Misschien hoort dat ook wel bij een museum dat  is gewijd  aan het Modernisme. De rijke fabriekseigenaren van Barcelona besteedden hun geld immers liever aan fraaie Modernistische panden in de Eixample dan aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van hun arbeiders.


Niet te zien op de tentoonstelling: straatkinderen in Barcelona rond 1900.

Een treffend voorbeeld is wat er gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het neutrale Spanje leverde goederen aan beide kampen. Het geld stroomde binnen. Nooit werden in de Eixample zoveel fraaie panden gebouwd als in de periode 1914-1918. De lonen ondertussen stegen licht, de kosten voor basisgoederen veel meer. Nettoresultaat voor de arbeiders: een  terugval in levensstandaard van 25 procent.

Een in het museum vertoonde documentaire vertelt het achtergrondverhaal bij de foto´s. Hieronder de trailer.

Retrat de Barcelona, evolució d’ una ciutat . Museu Modernisme Bcn . Nog t/m 15 oktober 2015. Carrer Balmes 48. Di t/m za, 10.30- 19.00 uur. Zo 10.30-14.00 uur. Ma en feestdagen gesloten.  Metro: Paseo de Gracia (Líneas 2, 3 y 4), Universitat (Líneas 1 y 2).Fietsen of wandelen door Barcelona met een lokale  NL-gids? Barcelona Revisited!


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten