03-06-2015

Casa de Caritat, waar de mensen passeerden als de wind
De mensen passeren als de wind. De waarheid van God blijft eeuwig.

Het is een mooie tekst die je kunt lezen in de Pati de les Dones van het CCCB, befaamd cultuurcentrum van Barcelona en ooit deel van het Casa de Caritat (1802-1957) in de wijk El Raval.

Woorden die minstens voor de helft kloppen. Kijk maar naar de cijfers. In 1858 telde Spanje 48 van deze Huizen van Barmhartigheid, met in totaal 35.000 kinderen. In 1859 kwamen er 17.00 kinderen bij en stierven er 12.300. Een ritme dat voor de rest van de eeuw ongeveer hetzelfde bleef.

Een moeder die haar kind verlaat vermoordt het niet met haar eigen handen, maar veroordeelt het bijna tot een zekere dood, schreef een Spaanse opvoedkundige dan ook halverwege de 19e eeuw.


Geschiedvervalsing
Of de waarheid van God eeuwig blijft? Wie het weet, mag het zeggen. De tekst zelf – en die van de andere majolica`s van de Pati de les Dones - is overigens een stukje nationalistische geschiedvervalsing uit de vroege jaren 90, toen dit deel van het Casa de Caritat werd herschapen in het CCCB. Want oorspronkelijk waren de stichtelijke wijsheden in het Spaans geschreven, en niet in het Catalaans, zoals nu.

Dat beweert althans een bejaarde man die mijn onlangs op de Pati aansprak. Hij zou het moeten weten, als een van de laatste bewoners hier - het  Casa de Caritat verhuisde in 1957 naar de gezondere en groenere omgeving van de buitenwijk Vall d’Hebron.
 "Als je in het Casa de Caritat hebt gezeten, vertrouw je voor de rest van je leven niemand meer echt”

Nog altijd komen hij en andere oud-bewoners wekelijks bij elkaar in het café-restaurant van het CCCB, zo vertelde de man. Om foto´s uit te wisselen. En herinneringen. Goede, maar ook slechte. “De meesten van ons zijn vrijgezel gebleven. Als je in het Casa de Caritat hebt gezeten, vertrouw je voor de rest van je leven niemand meer echt.”
De eetzaal van het Casa de Caritat.
Meer herinneringen aan het Casa de Caritat:
Meer weten over het Casa de Caritat? Lees 'Stad binnen Barcelona', mijn laatste post op de blog van Orange Monkey Tours!

Al eerder in Barcelona geweest en op zoek naar een andere ervaring? Barcelona Revisited, bijzondere wandeltours door de stad.

BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten