15-01-2014

Alles voor de wetenschap - gesol met lijken in het centrum van Barcelona Kom je binnenkort voor een midweek of hele week naar Barcelona? Zet dan in je agenda vast een kruis bij de woensdagochtend. Dat is namelijk het enige dagdeel waarop je het fascinerende Amfiteatre d’anatòmic kunt bezoeken. Hier leerden de professoren van het Real Colegio de Cirugía hun leerlingen de fijne kneepjes van het vak.

Een 18e eeuws spektakelstuk, met de professor en het lijk als vaste acteurs. Op de tribunes studenten die de kunst van het ontleden moesten afkijken, maar ook gewone nieuwsgierigen. Sensatiezoekers die anoniem wilden blijven, bekeken het schouwspel vanachter roosterramen op de bovenste verdieping.

Een 18e eeuws spektakelstuk, met de professor en het lijk als vaste acteurs
In het gebouw van het theater zit nu de Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, die de ruimte gebruikt als conferentiezaal. De marmeren snijtafel (met gat voor bloedafvoer) doet dienst als katheder. 

Magische rituelen
Boze tongen fluisteren dat de Koninklijke Chirurgen eenmaal ontleedde lijken voor drie peseta’s verkochten aan duistere figuren, voor het uitvoeren van allerlei zwart-magische rituelen. Dat zou toch weinig vorstelijk zijn.

 


Antic Amfiteatre Anatòmic, Carrer del Carme 47 (naast het Hospital de la Santa Creu).
Alléén wo 10-12 uur. Rondleidingen (ca. 20 min, gratis) om 10.00, 10.45 en 11.30 uur. www.ramc.cat

BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten