24-06-2016

Op Barcelona´s Plaça d’Europa stond vandaag de tijd even stil


"Een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa, waarin de besluiten zo dicht mogelijk bij de burger worden genomen."


Een mooie frase uit het Verdrag van Europa, te lezen (in het Catalaans) op het Plaça d’Europa, gelegen binnen het Olympische Park van Barcelona. Het park was een idee van Pasqual Maragall, van 1982 tot 1997 burgemeester van de stad en op zijn minst medeschepper van het nieuwe Barcelona, samen met architect Oriol Bohigas. Dankzij hen heeft Barcelona haar gezicht naar zee gekeerd. En het succes van ‘hun’ Spelen zette de stad definitief op de toeristische kaart.

Het Plaça d'Europa werd in 1998 ingewijd.

De tijd verbindt Plein en Spelen letterlijk:  de Olympische communicatietoren van Santiago Calatrava geeft als een 136 meter hoge zonnewijzer op het Placa de uren aan.


Time waits for no one. Pasqual Maragall heeft Allzheimer, Oriol Bohigas is met pensioen. Calatrava is van zijn voetstuk gevallen. En Barcelona klaagt over de enorme stroom toeristen.Maar vandaag, de dag van Brexit, stond op het Plaça d’Europa de tijd even stil. De founding fathers, de meesten 'in naam' rond het plein aanwezig, zwegen.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten