20-05-2016

De Wereldtentoonstelling van 1888 in Barcelona (1)

Overzicht van de Wereldtentoonstelling van 1888 in Parc de la Ciutadella.


Vandaag in 1988 opende regentes María Christina samen met de 2-jarige koning Alfons XIII de Wereldtentoonstelling  in Barcelona, die plaatsvond in het Parc de la Ciutadella.

Het park was niet speciaal aangelegd voor de Wereldtentoonstelling, zoals velen denken. In 1869 al gaf generaal Prim, op dat moment de machtige man in Madrid, Barcelona toestemming om de gehate Citadel af te breken. Het fort was begin 18e eeuw gebouwd in opdracht van Filips V, als straf voor het verzet van de stad tijdens de Spaanse Successieoorlog.  Voorwaarde was wel dat op de plek van het fort een stadspark zou komen. Ook moest er compensatie komen voor de nazaten van de Barcelonezen wiens huizen in de 18e eeuw hadden moeten plaatsmaken voor de Citadel.Een van de weinige bestaande foto´s van de Ciutadella.


Het stadsbestuur schreef een competitie uit, die in maart 1872 werd gewonnen door landschapsarchitect Josep Fontserè i Mestres. Het werk aan het park vorderde vervolgens maar langzaam. Het waren roerige politieke tijden, waarin burgemeesters en gemeenteraden elkaar in razend tempo aflosten. En zoals gewoonlijk bij grote infrastructuurprojecten liepen ook de kosten uit de hand. Die van de Cascades-fontein  bijvoorbeeld- sommigen vinden het ding prachtig, anderen monsterlijk - , in juli 1882 ingewijd.
De Cascades, begin vorige eeuw


Gaudí
Als je sommigen van de stadsgidsen moet geloven die bij de fontein hun cliënten vermaken, heeft Antoni Gaudí de halve fontein ontworpen. Kunsthistorici met minder enthousiasme maar meer kennis van zaken zien het iets anders: Gaudí, op dat moment net klaar met zijn architectuuropleiding, was als assistent van Fontseré verantwoordelijk voor de hydraulische berekeningen nodig voor het waterreservoir van zowel fontein als parkvijver. En dan is er nog het aquarium voor zoetwatervissen, bovenop de fontein. 


Volgens sommige stadsgidsen heeft Gaudí de halve fontein ontworpen


Boven de toegangsdeur van het aquarium –sinds lang buiten gebruik -  zie je  twee bescheiden medaillons. Zeer waarschijnlijk  ontworpen door Gaudí, menen de kunstkenners. De rest van Gaudí´s bijdrage aan de Cascades is er even waarschijnlijk bij verzonnen.


De Arc de Triomf, hoofdingang van de Wereldtentoonstelling.

Galiciër
Zoals gezegd, het Ciutadella-park werd niet ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona. Het idee daarvoor dateert pas van 1885 en kwam ook nog van een Galiciër, de ondernemer Eugenio Serrano de Casanova. Burgemeester Rius i Taulet omarmde het plan enthousiast en ging er uiteindelijk mee aan de haal. Na veel gelobby in Madrid was de kogel in juni 1887 door de kerk. Elf maanden later, op 20 mei 188 ging de tentoonstelling officieel open. Het publiek kon zich overigens al vanaf 9 april vergapen aan al het moois. 
Castell dels Tres Dragons.

Anno 2016 resten van de tentoonstelling slechts het Castell dels Tres Dragons (Het kasteel van de Drie Draken), dat als café-restaurant diende en de monumentale hoofdingang, de Arc de Triomf, aan het einde van de Passeig de Lluís Companys.
In het Castell dels Tres Dragons konden 350 mensen gelijktijdig dineren.Helemaal aan het begin van deze avenue staart Rius i Taulet tevreden voor zich uit. Zijn bakkebaarden zijn inderdaad enorm, ja. Zo enorm dat de burgervader zich slechts schrijlings in en uit zijn rijtuig kon begeven, zo werd gefluisterd in Barcelona.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten