17-10-2012

Casa Battló komt tot leven

Aan de Passeig de Gràcia stond op nummer 43 ooit een huis. Antoni Gaudí verbouwde het tussen 1904 en 1906 voor de textielmagnaat Josep Battló en herschiep het pand tot een orgie van kleur en beweging. 

Casa Battló is sinds 1994 eigendom van de familie Bernat, bekend van de Chupa Chups lollies. In 2002 werd het ter ere van Gaudí´s 150ste geboortedag opengesteld voor het publiek. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit tijdelijk zou zijn, maar gedwongen door bedrijfsverliezen zagen de Bernats zich genoodzaakt het huis tot een extra bron van inkomsten te maken.

De afgelopen tien jaar trok Casa Battló 4,5 miljoen betalende bezoekers. Reden voor wat feestjes. Deze zomer waren dat een aantal magische nachten in het pand, dit weekend gaat het om de buitengevel. Daarop wordt een zestal keren een mapping geprojecteerd: een spectaculaire 3-D show, die inspeelt op de vele theorieën die de ronde doen over Gaudí´s vreemdsoortige schepping.Sant Jordi

Zo menen sommigen dat het huis Gaudí´s eigen versie is van het verhaal van Sant Jordi. Het dak is dan de draak, de balkons op de bovenverdiepingen diens slachtoffers. De balkons van de benedenverdiepingen zouden delen van het skelet uitbeelden en het torentje op het dak het zwaard van Sant Jordi.

Een andere hypothese is dat het gebouw een verbeelding is van het carnaval. Het dak zou dan de hoed van een harlekijn zijn en de balkons traditionele Venetiaanse carnavalsmaskers. De kleurige glas- en keramiekfragmenten stellen binnen deze theorie confetti voor.


Dit weekend ontwaakt de draak en barst het carnaval los. Casa Battló wordt wakker!


El despertar de la Casa Batlló. Zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober om 21.00, 21.30 en 22.00 uur.


(Update) En zo zag het eruit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten