07-12-2019

Klimaattop

Hoge torens houden de wind tegen. Die wind is nodig voor het verspreiden van de luchtvervuiling.

Zegt een wetenschapper van de Universiteit van Barcelona op de lokale televisie. 

De torens in kwestie zijn de zes hoogste torens van de Sagrada Família, op dit moment nog in aanbouw. De allerhoogste (172,5 meter), gewijd aan Jezus himself, maakt de Sagrada het hoogste gebouw van de stad. Barcelona’s eigen klimaattop, blijkt dus nu. 

Gaudí’s opdrachtgever was de Asociación Espiritual de Devotos de San José. Deze Jozef-adepten wilden ongetwijfeld hoger bouwen. Hun boetedoeningstempel moest de Barcelonese zondaren immers overal en op elk moment herinneren aan het bestaan van God. Ik noem maar wat:
Je bent op weg naar de dames van plezier. Nietsvermoedend kijk je naar links of rechts. En ja hoor, daar zijn ze weer, die opgeheven reuzenvingers. Wie dan geen rechtsomkeert maakt. Of beter nog: gezwind koers zet richting Sagrada, het schaamrood op de kaken.

“Een mooi idee”, zal Antoni Gaudí hebben gezegd over de ambitie van de Josefvereniging. “Maar er zijn grenzen, ook in de hoogte.”
Gods schepping overtreffen, dat moeten wij mensen niet willen, vond de architect - die zelf zich beperkte tot het lezen in en kopiëren uit het Grote Boek der Natuur. Dat pikt God ook niet. Kijk maar naar hoe het afliep met de torenbouwers van Babel.
 
Vandaar die 172,5 meter, iets lager dan het symbool van de schepping in Barcelona, de Montjuïc. 

Merkwaardig eigenlijk, die keuze. Ten eerste is daar de Tibidabo. De hoogste top (512 meter) van de stad en door de naam - die ‘Ik zal je geven’ betekent – bovendien direct verbonden met de Jezustoren van de Sagrada. Pak uw bijbel en lees Matthéüs 9:4 even.
 
Ten tweede is de Montjuïc de Mont Iovis, oftewel de berg van Jupiter. Niet onze God, maar een bedenksel van die heidense Romeinen! Regelaar van onder meer het weer en brenger van de regen.

Jupiter roerde zich de afgelopen dagen hevig en zette half Barcelona onder water.
En God? Zijn wind waait waarheen hij wil. Daar doet ook de toren van zijn eigen Zoon niets tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten