23-10-2014

Dit weekend in Barcelona: Picasso´s Guernica


Barcelona is dit weekend (25 en 26 oktober) nog iets aantrekkelijker dan anders. En dat dankzij 48h Open House. Tijdens dit gratis architectuurfestival bezoek je monumentale gebouwen die normaal gesloten zijn voor het publiek. Bij deze vijfde editie gaat het om 160 bouwwerken, waaronder de Arc de Triomf en Palau Macaya, Puig i Cadafalchs ode aan de middeleeuwse stadspaleizen.


Picasso
 Bijzonder is ook het  nagebouwde Republikeinse Paviljoen van de Parijse Wereldtentoonstelling van 1937.
Midden in de burgeroorlog vroeg de Republikeinse regering aan architecten Josep Lluís Sert en Luis Lacasa het gebouw te ontwerpen. Pablo Picasso kreeg de opdracht voor een passend schilderij. De schilder had weinig inspiratie. Toen bombardeerden Duitse en Italiaanse vliegtuigen op 26 april 1937 de Baskische stad Gernika (Guernica in het Spaans). Picasso had zijn  onderwerp.
  
Een replica van Guernica is uiteraard te zien in het paviljoen in Barcelona (Avenida del Cardenal Vidal i Barraquer 34-36, metro L3, Montbau).

 Picasso had weinig inspiratie. Toen bombardeerden Duitse en Italiaanse vliegtuigen Gernika

48h Open House trok vorig jaar maar liefst zo´n 50.000 bezoekers, en dat waren lang niet allemaal toeristen. Ook veel Barcelonezen grijpen de kans om normaal moeilijk toegankelijke architectonische parels van hun eigen stad te bewonderen. En dat, héél belangrijk in crisistijden, ook nog eens gratis en voor niets!

Palau Macaya (1901) van Josep Puig i Cadafalch. Passeig de Sant Joan 108. Metro: L4, L5 (Verdaguer)Op de website van 48h Open House vind je een handige kaart met alle locaties en de exacte openingstijden.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

1 opmerking:

  1. https://www.ravage-webzine.nl/2017/03/26/het-onvoltooide-guernica-van-picasso/

    BeantwoordenVerwijderen