29-05-2012

Net geverfd: de fontein van de Canaletes

De fontein van de Canaletes aan de Ramblas. Als je van het water drinkt, word je geheid verliefd op Barcelona en kom je er altijd weer terug.  Even  geduld nu:  de kranen zijn vandaag geverfd en moeten een dagje drogen.

24-05-2012

Tapa plus biertje voor een prikkie

Bij Orange Monkey Tours een Fiets-Tapas Tour  gedaan en trek in nog veel meer van die lekkere hapjes? Dan zit je vanaf vandaag tot en met 3 juni helemáál goed in Barcelona. Voor de vijfde keer vindt in deze periode de wedstrijd De tapes per Barcelona plaats, waarbij de lekkerste tapa van de stad wordt gekozen. 
De bijna vijftig deelnemende barretjes en restaurants doen natuurlijk extra hun best hun klanten die supertapa voor te zetten. Waarvoor die klanten vervolgens de speciale feestprijs van € 2,40 betalen. Let wel, dat is inclusief biertje! 

Op www.detapesperbarcelona.es vind je een handige pdf met de locaties van de deelnemers, plus de beschrijvingen van hun wedstrijdtapas.  Op deze site kun je ook stemmen op jouw favoriete tapa.
Lees hier alles over de geschiedenis van de tapa. En onze tapas top 5 vind je hier. 

20-05-2012

De Boqueria is een echte markt

De Boqueria, circa 1910.
Is de Boqueria tegenwoordig vooral een toeristische attractie? Barcelona-puristen menen van wel. Spanje´s bekendste versmarkt ligt immers aan de Ramblas.  En zelfs de grootste Rambla-plakkers  onder de toeristen - slachtoffers van slechte paella en mega-sangria´s - belanden per ongeluk of expres op de markt, die jaarlijks dan ook maar liefst10,5 miljoen keer wordt bezocht. Dus richten de handelaren zich, zeggen de puristen, vooral op de toeristen en niet op de gewone Barcelonees en zijn dagelijkse portie verswaren.

Niet waar dus,  zo blijkt uit een onderzoek van gemeente Barcelona. Daarin werd het aanbod van  de 232 ´stops´ op de markt geanalyseerd. Wat blijkt? Slechts ongeveer 15 procent wil voornamelijk de toeristen van dienst zijn, met vooral vers geperst vruchtensap en fruitsalades. De overige 85 procent is er toch echt allereerst voor de Barcelonezen zelf – al ontdekken ook vele toeristen dat je op de Boqueria prima kunt ontbijten en lunchen.

19-05-2012

Visca Catalunya, Gora Euskadi! En vooral: Viva España!








Weest niet bevreesd. De finale van de Copa del Rey  zal een Spaans feest zijn. 
La Copa de Todos (De Cup van Iedereen) heet de campagne op sociale media als Facebook en You Tube. Want stel je voor dat de strijd om Spaanse beker tussen Athletic Club de Bilbao en FC Barcelona zich ontpopt als een gezamenlijke uitbarsting van Baskisch/Catalaanse nationalisme.

Wie achter deze actie zit?  Real Madrid voorzitter Fiorentino Pérez zal het niet zijn. De man heeft op dit moment andere zaken om zich druk over te maken. Zo is daar bijvoorbeeld de 9 miljard schuld van zijn bouwimperium ACS –   precies twee keer zoveel  als de huidige marktwaarde van het bedrijf.

De Spaanse regering dan, die van plan is allerlei bevoegdheden van de autonome deelstaten naar zich toe te trekken? Zelfs Rajoy en consorten zijn niet zo naïef te denken met een dergelijke campagne het nationale ´samen zijn we sterk´ elan te kunnen voeden.

Hoe dan ook, uiteindelijk rest er maar één effect: een averechts. Vooral kijken dus, aanstaande vrijdag 25 mei om 22.00 uur.  Wie meer dan 10 Spaanse vlaggen ziet, krijgt van mij een gratis fiets- of wandeltour  door Barcelona.

17-05-2012

Museumnacht in Barcelona



Culturele nachtuilen die aan een avondlijk bezoek aan La Pedrera  niet  genoeg hebben, moeten zeker dit weekend Barcelona bezoeken. Zaterdag 19 mei openen 52 musea in de stad hun deuren in het kader van de jaarlijkse Europese Nacht van de Musea. Veel musea doen tijdens deze avond/nacht extra hun best om hun bezoekers te behagen, met onder meer dansvoorstellingen, concerten, video-installaties, en activiteiten gericht op de hele familie.

Het Plaça Nova in 1942: nog geen aquaduct te zien.
Alléén tijdens De Nacht: Een korte excursie met uitleg over hoe Barcino, het Romeinse Barcelona, aan zijn water kwam. Beginpunt is het Plaça Vuit de Marc (Google maps kent het nog onder de oude naan, het Plaça dels Peixos),  waar nog niet zo lang geleden spectaculaire resten van het oorspronkelijke aquaduct werden ontdekt. Eindpunt is de Casa de l´Ardica, vlak achter het stuk nep-aquaduct - want gebouwd in 1958 - aan het Plaça Nova.



La Nit des Museus 2012. Zaterdag 19 mei 19.00-01.00 uur. Gratis entree. Alle verdere informatie vind je hier (Spaantalig).

10-05-2012

Gaudí bij nacht

Een nieuwe activiteit in La Pedrera (De Steengroeve), misschien wel Antoni Gaudí´s meest extravagante schepping. Onder de noemer La Pedrera Secreta kun je de kolos aan Passeig de Gracia nu ook ´s avonds bezoeken. Onder leiding van een verteller zwerf je door de ruimten en ontdek je de geheime kanten van wat officieel Casa Milà heet, naar opdrachtgever Pere  Milà– die de bouw vervolgens betaalde met het geld dat zijn vrouw Roser van haar eerste man had geërfd. 
Een audiovisuele presentatie brengt je terug naar het dagelijks leven van de Milatjes. Eenmaal aangekomen op het dak met de beroemde schoorstenen wacht je een muzikale verrassing. En natuurlijk eindigt je bezoek in Catalaanse stijl: met een koel glas cava.
 









La Pedrera Secreta. De tour is beschikbaar in de volgende talen: Catalaans, Spaans, Duits,  Engels, Frans en Italiaans. Andere talen op aanvraag. Reserveren vooraf wordt aanbevolen. Reserveren kan via reservaslapedrera@oscatalunyacaixa.com en op de  website van La Pedrera. Op de site vind je ook actuele informatie over openingstijden en toegangsprijzen.

06-05-2012

Columbus in tranen

"Ik heb nog nooit de lift genomen naar de koepel. Die lift is namelijk vaak stuk. Dat las ik ooit in een boek over Spanje, geschreven door de Nederlandse journalist Rik Zaal. Maar laat u niet afschrikken: het is een oud boek."

Het bovenstaande zeg ik vaak wanneer ik met een groep fiets- of wandeltoeristen bij het Columbus-monument sta. Tot deze week dan, want het verhaal is achterhaald. Afgelopen dinsdag, u heeft het ongetwijfeld gelezen of gehoord, zaten zes toeristen bijna vijf uur vast in de uitkijkkoepel van de toren, vanwege een kapotte lift.

 
In de Catalaanse kranten ontbrak uiteraard niet een overzicht van eerdere liftweigeringen in het door Gaietà Buigas gebouwde gevaarte - 60 meter hoog, het beeld is zeven meter. Daaruit bleek dat de voorlaatste keer helemaal niet zo lang geleden was. In 2006 nog, zaten 14 mensen 1,5 uur vast in de koepel. Vervolgens echter moeten we twintig jaar terug, naar 1976, toen vijftien mensen een gedwongen urenlang uitzicht hadden over de stad.
Slechts drie werkweigeringen in 36 jaar tijd dus. Niet echt een reden voor zo´n slechte reputatie, vind ik. Dus pak gerust die lift, in de toekomst.

"Een hoogwerker is niet de manier om het monument te verlaten"

Wie een dezer dagen naar boven wil, richting Columbus, heeft echter pech. De lift blijft gesloten, totdat het gemeentebestuur de conclusies heeft van het technische onderzoek naar de oorzaken van de averij. Mocht het ding ooit onverhoopt toch weer stilstaan, dan moeten er andere ontsnappingsmogelijkheden zijn dan nu, verklaarde burgemeester Trias al. ´ Want een hoogwerker is niet de manier om het monument te verlaten.´ 
Het Columbus-standbeeld in 1887.

 Welke andere ontsnappingsmogelijkheden er komen,  dat is even afwachten. De steigerconstructie rond het beeld zou in elk geval ongeschikt zijn geweest, want te ver verwijderd van de uitkijkkoepel, zie bovenstaande foto. Bouwer van deze vierpotige 150 ton zware reus was ene Joan Torras.  Om de Barcelonezen te laten zien dat zijn schepping van ijzer was en niet van bordpapier, posteerde de onverschrokken Joan zich pal onder de kraan die, gemonteerd op de steigers,  het  zes ton zware Columbusbeeld naar boven hees.

Veel Barcelonezen vonden de elegante reuzen-meccanoconstructie trouwens veel mooier dan het eigenlijke monument. Toen dat  in 1888 klaar was en Torras´ omhulsel werd weggehaald, pleegde dan ook menigeen een traantje weg. En misschien Columbus ook wel, dakloos als hij werd.