05-09-12

De Grote Mars door Barcelona: alles in naam van de vrijheid

De Catalaanse president Artur Mas zag het begin augustus al helemaal voor zich: de Grote Mars op La Diada (Catalonië´s eigen 9/11)  moest een massale steunbetuiging worden voor zijn pacto fiscal, het belastingplan waarover hij later deze maand gaat praten met de Spaanse premier Marino Rajoy. De Catalaanse inzet van het gesprek: een eigen belastingdienst, zonder bemoeienis van Madrid. Niet langer zal dan jaarlijks 9 procent van het Catalaanse BNP in de Spaanse schatkist verdwijnen. Waarmee in één klap het Catalaanse begrotingstekort wordt opgelost. Welke Catalaan wil dat niet?


Països Catalans

Jammer voor Mas dat de slagzin van de 11 september mars luidt: ´Catalunya, nou Estat d´Europa´. Catalonië, nieuwe Europese staat.

Geen belastingregeling te bekennen, zoveel is duidelijk. Wat blijft, is de vraag: welk Catalonië? De huidige Spaanse deelstaat? Of de Països Catalans, dus alle gebieden waar Catalaans wordt gesproken? De organisator van de mars, het burgercollectief Assamblea Nacional Catalana (ANC), gaat duidelijk voor de laatste optie.  Zie de tekst op de poster voor een ANC-mars van vorige maand, hiernaast.  ´ Laten we grens opdoeken.´ De grens met Frankrijk dus.

 

Op de poster voor de Barcelona-mars houdt het ANC het echter bij het multi-interpretabele ´Catalunya´. Plus een wel zeer gratuite kreet: Llibertat!!  Waarmee een grote opkomst verzekerd lijkt. Onder de noemer ´vrijheid´ kun je immers je alles kwijt. 

Dat liet ook het CIU liet zien. Artur Mas´ regeringspartij is eigenlijk een federatie van 2 partijen. De C staat voor Convergència, een partij met overwegend kiezers die een eigen Catalaanse staat willen. Logisch dus dat de Convergència-bonzen gretig de slogan van de mars omarmden. En dat ze al even enthousiast grepen naar de Estelada, de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag.

De Estelada is een onofficiële vlag en het symbool van de Catalaanse nationalisten.


 


Artur Mas, de Grote Afwezige.
Alles zeer tegen de zin tegen van deel 2 van het CIU, Unió. Een christen-democratisch gezelschap dat liever meer autonomie binnen Spanje wil dan een eigen Catalaanse staat. De Unió-kopstukken wilden wel meelopen op 11 september, maar dan met de Senyera (de officiële Catalaanse vlag),  plus een slagzin ter ondersteuning van het vermetele belastingplan van Artur Mas. 

Kreet om vrijheid

Na veel intern gekibbel kwam begin deze week het volgende uit de bus: C en U trekken de elfde samen op, gewapend met de ´neutrale´  senyera, en zonder strijdkreet. Want, zo  zei Oriol Pujol, secretaris-generaal van Convergència:  “de mars is eigenlijk één grote kreet om vrijheid, waar je zowel het fiscaal pact als de onafhankelijkheid onder kunt scharen”.
Dat beide elkaar juist uitsluiten - het één impliceert immers deel blijven van Spanje, het andere afscheiding -, zoals Pujols Unió-collega Josep Antoni Duran Lleida een paar dagen eerder terecht stelde, was kennelijk opeens geen bezwaar meer.

De president zelf maakt het nog bonter. Artur Mas hoopt nog steeds op een massale opkomst dinsdag, maar gaat zelf lekker naar huis, nadat het officiële Diada-programma (de mars maakt daarvan geen deel uit) erop zit. Eenmaal thuis is het wachten geblazen op de ruim vijf miljard euro steun die Catalonië eind vorige maand aan Madrid heeft gevraagd; nodig om in crisistijd de lopende rekeningen te kunnen betalen, zolang er van een pacto fiscal geen sprake is. 

Een aantal van Mas´ ministers neemt overigens wel deel aan de mars.  Op persoonlijke titel uiteraard.

De mars door Barcelona vertrekt van het Plaça de Catalunya.  Dinsdag 11 september. Begintijd: 18.00 uur.
De rode versie van  de Estelada. Ooit de vlag van Catalaanse nationalisten van linkse snit. Sinds ongeveer 2005 (val van het communisme) worden de blauwe en de rode versie door elkaar gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten