11-09-2015

Bijna half miljoen inschrijvingen voor de mars in Barcelona vandaag

Ara és l'Hora (Nu is het Uur), de koepelorganisatie van de twee grootste Catalaanse separatistische organisaties -  ANC en Òminum Cultural - claimt dat 485.000 mensen zich hebben ingeschreven voor het belangrijkste evenement vandaag van de Catalaanse nationale feestdag (La Diada).
Dit jaar moet Barcelona`s Meridiana gevuld worden met een mensenmassa, als 'een vrije toegang' naar onafhankelijkheid. De straat wordt opgesplitst in tien thematische delen die elk staan voor een kernwaarde in het nieuwe Catalonië.De bijeenkomst van vandaag is al de vierde in een rij.
Het begon in 2012, toen meer dan een miljoen mensen in Barcelona demonstreerden voor de onafhankelijkheid onder noemer Catalonië een nieuwe staat in Europa. Een jaar later vormden ruim anderhalf miljoen Catalanen samen de Via Catalana, een menselijk keten van het uiterste noorden van het land tot de meest zuidelijke punt. Vorig jaar was er de gigantische menselijke V - van votar (stemmen) en uiteraard victorie – op de Diagonal en de Gran Via in Barcelona.

Verkiezingen
De Diada is dit jaar ook de eerste officiële campagnedag voor de vervroegde Catalaanse parlementsverkiezingen van 27 september. Dat maakt de feestdag politieker dan ooit De verkiezingen zijn het antwoord van president Artur Mas en de zijnen op het kaltstellen door ‘Madrid’ van het referendum over de onafhankelijkheid, vorig jaar op 9 november. Op ‘27-S’ draait het dan ook maar om één vraag: onafhankelijkheid of niet?

Artur Mas: `Gehoor geven aan de stem van de burgers kan niet langer worden uitgesteld`

Na vier jaar van ‘vreedzame’ demonstraties kan gehoor geven aan de ‘aanhoudende en consistente’ stem van de burgers "niet langer worden uitgesteld", zei Mas  gisteren. De centrale regering in Madrid wil niet praten over de status van Catalonië, dus zijn verkiezingen, "het enige instrument dat ze niet kan verbieden", aldus Mas.

Meerderheid
Uit een enquête gisteren gepubliceerd door het Spaanse Sociologisch Onderzoek Centrum (CIS) blijkt dat Artur Mas’ gezamenlijke pro-afscheiding kieslijst Junts pel Sí (Samen voor Ja) met behulp van de radicale afscheidingspartij CUP de meerderheid zou kunnen halen in het Catalaanse parlement. Van de respondenten  zei 77,5%  te gaan stemmen; 70,4% had zijn of haar keuze al bepaald.

De enquête-cijfers:

- Junts Pel Sí (Samen voor ja): 38.1% / 60-61 zetels;
- Ciutadans (Ciudadanos): 14.8% / 19-20 zetels;
- Catalunya Sí que es Pot (Podemos en de eco-socialisten): 13.9% / 18-19 zetels;
- PSC (Catalaanse socialistische Partij): 12.2% / 16-17 zetels;
- PP (Partido Popular): 9.4% / 12-13 zetels;
- CUP: 5.9% / 8 zetels;


Opmerkelijk: slechts 13.9 procent van de respondenten vindt de onafhankelijkheidsvraag het belangrijkste Catalaanse probleem. Over de werkloosheid maken zich veel meer mensen zorgen: 50.2 procent van de respondenten noemt dit als het belangrijkste of op één na belangrijkste probleem van Catalonië.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

1 opmerking:

  1. Ze moeten nog harder roepen, anders hoort Madrid het niet. Mooi verhaal trouwens :)

    BeantwoordenVerwijderen