´Het is hier toch Spanje?´ |
Deelnemers aan onze wandel- en fietstours vragen het regelmatig, zeker wanneer we gekleed in poncho’s op pad moeten. Gelukkig gebeurt dat laatste niet vaak – niet voor niets hebben we hier jaarlijks zo´n duizend zonuren meer dan in Nederland. Toch: ook in Barcelona regent het weleens, zelfs op momenten dat in Nederland (en Vlaanderen) de zon uitbundig schijnt. Zoals dit jaar met Pasen. In Nederland was het volop strandweer, in Barcelona druilde het – al bleef de voorspelde zware regenval gelukkig uit.
Sommige jaren valt er in Barcelona zelfs weinig minder neerslag (regen, sneeuw, hagel) dan in Nederland. Voor 2010 registreerde het observatorium van Fabra (het locale De Bilt) 720 mm; De Bilt kwam voor Nederland in dezelfde periode op 801 mm.
Nu was 2010 wel een uitzonderlijk nat jaar voor Barcelona, met dan ook maar liefst 128 dagen met neerslag. Er zijn echter ook genoeg jaren waarin de 100 dagen niet wordt gehaald. Dat zou ook dit jaar kunnen gebeuren. Het heeft hier de laatste maanden namelijk nauwelijks geregend - alleen stadsheilige Eulàlia sloeg op 24 september, de feestdag van haar concurrente Mercè, hard toe.
23 graden
Warm was - en is - het ook. Begin deze maand, op 5 oktober, registreerde Fabra een maximumtemperatuur van 31, 6°, en daarmee de warmste oktoberdag sinds 1914. Dat is natuurlijk nog niets vergeleken met sommige dagen in juli en augustus, waarop de barometer aardig richting 40° kan gaan. Daarom is, afgaande op de cijfers voor het laatste decennium, een bezoek aan Barcelona in november ideaal: gemiddeld nog geen vijf dagen regen en een maandtemperatuur van 23°. Kijk, dat is lekker, vooral wanneer op hetzelfde moment gure najaarsstormen het Hoge Noorden teisteren.
Tip: neem in deze maanden wel wat warms mee, voor de koelere avonden en de dagen waarop het weer toch wat minder is. Ik moet nog weleens denken aan vijf jonge meiden die gekleed in minirok met ons gingen fietsen. Net voor Kerstmis. Mijn voorzichtig geformuleerde suggestie dat hun stijl van kleden ´mogelijk iets te optimistisch´ was, stuitte op onbegrip: “Maar het is hier toch Spanje?”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten