18-09-15

Who will stop them? - De Catalaanse verkiezingscampagne week 1

 De eerste week van de Catalaanse verkiezingscampagne voor 27-S zit erop (voor een handig overzicht van wie is wie in partijpolitiek Catalonië, klik hier). Dagen waarin vooral ‘buitenstaanders’ de aandacht trokken. Het begon met het gebruikelijke krakeel over de al bijna traditionele pro-onafhankelijkheid demonstratie op 11 september, niet geheel toevallig de eerste campagnedag van verkiezingen waarbij het gaat om slechts één vraag: onafhankelijkheid of niet?

Allereerst was er  gekibbel over het aantal deelnemers aan de manifestatie. Waren dat er nu 530.000 (de experts in Counting in Extremely Dense Crowd Images ),  twee miljoen (de organisatoren)  of een aantal ergens daar tussenin?

Dan was er de kritiek, van zowel rechts (PP/PPC) als ( gematigd) links (Catalunia Si Es Pot). President Artur Mas en zijn gezamenlijke eenheidslijst Junts Pel Sí (CDC en ERC) hadden  de 11-september mars gepolitiseerd, zo luidde de beschuldiging. De links -radicale separatisten van de CUP op hun beurt verweten Mas het succes van 11-S te claimen. (Zie onderstaand  plaatje, door Junts Pel Sí zelf de dag na de mars op twitter geplaatst.)

Don´t Stop Me Now
Ook spraakmakend op twitter: de campagnefilm van de CUP, een ultra-trage roadmovie, Anaven lents perque anaven lluny ( Ze gingen langzaam, omdat ze ver gingen), ‘gebaseerd op ware politieke feiten’ .In de hoofdrollen een kapotte bestelwagen (symbool voor een weg naar onafhankelijkheid  die vol obstakels is) en  CUP-prominenten als monteurs. Héél spannend, al haalt de film het niet bij de bijna erotische dynamiek van  PSC-lijsttrekker Miquel Iceta eerder die week:
Merkel en Cameron
Tot zover de highlights van Catalaanse politici.  Met de headlines gingen anderen aan de haal. Al gaf Artur Mas wel het startsein. In een interview met tv-zender la Sexta zei hij dat Europese leiders privé hem iets anders influisteren over de Catalaanse onafhankelijkheid dan hun klare statements in het openbaar. Met andere woorden: hecht geen waarde  aan wat Angela Merkel (‘We moeten allemaal EU-verdragen respecteren die de soevereiniteit en integriteit van elke staat integreren`)  en David Cameron (‘Als een deel van een EU-staat zich afscheid is het niet langer deel van de EU’) zeggen. Ook wist Mas te vertellen dat het de EU geen legaal middel heeft om de Catalanen er uit te zetten.

Dat was de EU. Twee dagen later volgde de VS. Barrack Obama himself verzekerde koning Filips V – op bezoek in het Witte Hus-  dat de VS was deeply committed to maintaining a relationship with a strong, united Spain. Spanje´s minister van Buitenlands zaken lachte naar het verzamelde Spaanse persvolk. Goed, het had wat gekost (‘niets in het leven is gratis` - lees: 'De prijs is 3000 VS-manschappen en 40 vliegtuigen op de basis van Morón de Frontera'), maar Obama zei het toch maar.

Artur Mas toonde zich een dag later niet onder de indruk. Een ‘heel gewone’ uitspraak van de Amerikaanse president, zo redeneerde zijn Catalaanse collega. Spanje kan immers één zijn, met of zonder Catalonië.

Catalaanse zakenbonzen
Diezelfde woensdag was het allereerst de beurt  van de Cercle d’ Economia ,een invloedrijke club van Catalaanse zakenbonzen. Hun standpunt: verkiezingswinst van de separatisten is niet genoeg voor het uitroepen van de onafhankelijkheid. De enige weg daar naar toe is een legaal referendum – iets wat de PP-regering in Madrid tot nu toe steeds heeft tegengehouden,  met een beroep op de Spaanse grondwet.

Later die dag kwam  eenlinkse denktank verbonden aan de Spaanse Socialistische Partij (PSOE) met een studie naar de juridische gevolgen van een eventuele eenzijdige afscheiding. Die zijn behoorlijk rampzalig. Catalonië zal niet alleen onmiddellijk uit de EU worden gezet, het kan er ook niet in terugkeren, wegens schending van zowel de Spaanse als de Europese wetgeving. Ook valt een onafhankelijk Catalonië buiten de euro en alle internationale samenwerkingsverbanden (NATO. FMI et cetera) van Spanje, inclusief het Schengen-verdrag.

Spaanse banken
Toen was de EU weer aan zet, dit keer in de vorm van de Europese Commissie zelf. "Als een deel van een lidstaat niet langer deel is van die staat omdat het gebied een onafhankelijk staat wordt, zijn de Verdragen niet langer van toepassing.” Aldus Margaritis Schinas, woordvoerder van de commissie-voorzitter Juncker. EU-commissaris Valdis Dombrovskis liet zich vandaag in gelijke bewoordingen uit.

En dan waren vandaag, tot slot, de  grote Spaanse banken. Zes van hen waarschuwden - mogelijk onder druk van Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken en van de Spaanse Centrale Bank - in een 'institutionele verklaring' voor de risico´s die een uittreden van een deel van Spanje uit de EU en de Eurozone met zich meebrengen. De onzeker juridische positie zou de banken kunnen dwingen hun kantoren in Catalonië te sluiten. De banken in kwestie zijn: Caixabank, Santander, BBVA, Bankia, Sabadell en Popular.

Ruime meerderheid
De zes zouden tot hun stap zijn gekomen nadat een eigen peiling zou hebben uitgewezen dat de separatisten op een ruime meerderheid kunnen rekenen bij de verkiezingen van 27 september. Een meerderheid die al bleek uit een peiling van tv-zender Telecinco, die woensdag werd gepresenteerd. De twee separatistische lijsten (Junt Pel Sí en CUP) zijn daarin samen goed voor 75 tot 76 zetels van de totaal 135 in het Catalaanse Parlement. Who will stop them now?


De peiling van Telecinco:

- Junts Pel Sí (Samen voor ja) 65-66 zetels
- Ciutadans (Ciudadanos) 20 zetels
- Catalunya Sí Que Es Pot (Podemos en de eco-socialisten) 15-17 zetels
- PSC (Catalaanse Socialistische Partij) 12 zetels
- PPC ( Partido Popular Catalonië) 11-13 zetels
- CUP 10 zetels

Update 19/9:
Een nieuwe  poll uitgevoerd door het dagbladd El País kwam vandaag met een vergelijkbare uitslag:


Junts Pel Sí (Samen voor ja) 66-67 zetels
- Ciutadans (Ciudadanos) 19 zetels
- Catalunya Sí Que Es Pot (Podemos en de eco-socialisten) 14 zetels
- PSC (Catalaanse Socialistische Partij) 14 zetels
- PPC ( Partido Popular Catalonië) 10 zetels
- CUP 10-11 zetels
- Unió 0-2


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten