08-09-12

Uit de hoge hoed: Barcelona World (in Tarragona, dat wel)


De onderhandelingen over Eurovegas waren wat Artur Mas en zijn regering (de Generalitat) betreft gesloten. Verder achtte hij het ´waarschijnlijk´ dat het megaproject van de Amerikaan Sheldon Adelson naar concurrent Madrid zou gaan


Een opmerkelijke mengeling van fermheid en gelatenheid was het die de Catalaanse president donderdag toonde. Nog geen 24 uur later werd duidelijk waarom. De Generalitat toverden Barcelona World uit de hoge hoed.  Een mooie naam - ´World´ klinkt,  zeker in deze tijden, stukken beter dan ´Euro´ -, al heeft het project met Barcelona niets van doen.
 

Waar het om gaat: zes pretparken, met elk een land of werelddeel als thema In alfabetische 
volgorde zijn dat Brazilië , China, Europa, India, plus de eeuwige vrienden de VS en Rusland. Samen beslaan de parken een oppervlakte van 450 hectare grond (nu nog eigendom van de Catalaanse bank La Caixa), met behalve attracties natuurlijk ook de nodige hotels, restaurants, conferentieoorden en wie weet zelfs casino´s.
 

Onder ons

Het complex moet in 2016 klaar zijn en jaarlijks 10 miljoen bezoekers gaan trekken. Geschatte kosten: 4,5 miljard euro, die dan vervolgens 40.000 directe en indirecte banen   moeten gaan opleveren. Veel minder dan de 220.000 jobs die Sheldon Adelson beloofde, maar dat project is dan ook 11 miljard duurder.
 

Bovendien houdt de Generalitat de zaken nu ´onder ons´ en dat is ook wat waard. De nieuwe Adelson is dan wel geen hard core Catalaan, maar komt als Valenciaan toch mooi uit de Països Catalanes

Ook mooi meegenomen: hij is een van de rijkste mannen van Spanje. Enrique Bañuelos de Castro  vergaarde z´n fortuin op de onroerend goedmarkt. Sinds die markt in Spanje instortte, is Bañuelos vooral actief in Brazilie - daar hebben we themapark 1. 

Tarragona World

Tot zover het blijde nieuws. Zorgelijke en boze gezichten zijn er natuurlijk ook. Zo vreest de Catalaanse afdeling van de Partido Popular (PP) dat Barcelona World het vlakbij gelegen themapark Port Aventura zal overvleugelen. 

En dan die naam, Barcelona World. Het complex komt  op het grondgebied van de gemeenten Salou en Villaseca. En die liggen toch echt in de provincie Tarragona. Dus moet het niet Barcelona World zijn, maar Tarragona World, vindt onder meer de socialistische burgermeester van Tarragona. 


Krokodillentranen, volgens de PP, want de man heeft al die tijd bij de streng geheime besprekingen gezeten en nooit zijn mond opengetrokken
 

"¡Felicidades Artur!"

Valse vrouw

Barcelona World of Tarragona Wold, het project krijgt hoe dan ook de zegen van Esperanza Aguirre, president van de Communidad Madrid en valse vrouw pur sang. “Ik feliciteer Artur Mas hartelijk met dit succes”, fleemde ze voor de Spaanse televisie. 

In huize Aguirre kan elk moment de telefoon gaan. Hi Esperanza, it´s me, Sheldon. And the winner is…Madrid! 
Doodsbedreigingen aan architecten en nog veel meer.  Lees hier over de handel en wandel van Esperanza Aguirre (wel in het Spaans).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten