31-05-16

Paus rookt stickie in Barcelona


The Pope Smokes Dope

“Marihuana is thousand times better than whiskey”,
zei Louis Amstrong ooit. De jazz-legende, zelf een levenslange ‘pot’ gebruiker, wist waarover hij het had. Om zich heen zag 'Pops' (zoals vrienden en bekenden Amstrong noemden) keer op keer collega-musici aan de alcohol ten gronde gaan.


Pops Smokes Dope

Woedend was hij om de steeds strengere anti-marihuana wetten van de VS. Een striktheid die in schril contrast stond met de tolerantie ten aanzien van racistisch geweld.“Why I’d much rather shoot a nigger in his ass than to be caught with a stick of shit”, constateerde de trompettist-zanger eens bitter.


Innige band
Legalize It, zong reggaezanger Peter Tosh maar weer eens,  vele jaren later. Het gelijknamige album uit 1972 is te zien op de expositie The Pope Smokes Dope in het hashmuseum van Barcelona.
Ook God zelf rookt weleens een stickie

De tentoongestelde hoezen en platen tonen de innige band van marihuana met muziek door de jaren heen: niet alleen met jazz en reggae, maar ook met rock, hip hop en alternatieve elektronische muziek.


Made in heaven
De titel van de tentoonstelling  The Pope Smokes Dope verwijst naar het gelijknamige album van de New Yorkse folkrocker David Peel uit 1972 (geproduceerd door John Lennon).Peels debuutalbum Have A Marijuana (1968) maakt deel uit van de vaste collectie van het moedermuseum in Amsterdam. Barend Toet, oprichter van het muziektijdschrift Oor, geeft daar op 4 juni de interactieve lezing Marijuana and Music: A Match in Heaven.
Een juiste titel, want niet alleen zijn voornaamste dienaar op aarde, maar ook God zelf rookt weleens een stickie:The Pope Smokes Dope. Hash Marihuana & Hemp Museum. Carrer Ample 35, Barcelona. 1 juni /m 4 juli 2015. Entree gratis. Meer info: http://hashmuseum.com/en/barcelonaBCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!
De beste fiets- en wandeltours door Barcelona boek je bij Barcelona Revisited!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten