09-02-16

Barcelona´s beschermheilige Eulàlia doet wat zij wil

In een ton gevuld met scherven een steile helling af; borsten afgesneden; kruisiging. En nog tien andere gruwelijke martelingen.

Sommigen worden voor minder heilig, al zou het kunnen dat Eulàlia´s  heiligverklaring te maken heeft met haar opkomen voor haar mede-christenen, zwaar vervolgd in het Barcino van de late derde eeuw. Vraag is alleen hoe ‘echt’ Barcelona´s eerste beschermheilige Eulàlia (290/1? – 12 februari 303/4?) is.

Allereerst is er haar naam- en tijdgenote, Eulalia van Mérida. Óók een 13-jarig christenwicht dat klaagde bij de Romeinse autoriteiten – in dit geval in Mérida -over de behandeling van haar geloofsgenoten.  Óók deze Eulalia onderging een flink aantal martelingen, waarvan ze de laatste (verbranding in haar geval) niet overleefde.


Het Plaça del Pedro in 1910, een van de plaatsen waar Eulàlia zou zijn gekruisigd. Het originele Eulàlia-beeld (1770) werd in de Spaanse Burgeroorlog zwaar beschadigd en in 1951 vervangen door een nieuw exemplaar, gemaakt door  Frederic Marès, favoriete beeldhouwer van het Franco-regime in Barcelona.

Twee Eulàlia’s, één persoon
Redenen genoeg voor sommige heiligenvorsers te stellen dat de twee Eulàlia´s eigenlijk één persoon zijn. Dat wordt natuurlijk ontkend door de Katholieke Kerk, maar de Barcelonese Eulàlia, of liever, haar legende, is er flexibel genoeg voor. Moeiteloos reist het verhaal door tijd en ruimte. Plaatsen en jaartallen buitelen over elkaar heen:
De boze Romein Dacianus, gouverneur van Barcino, sloot haar op in een kerker die zich bevond in de Carrer d’Arc de Eulàlia, de Volta del Remei of in de Boqueria de Sant Ramon del Call. Take your pick. 
En neem de laatste van haar dertien martelingen, de kruisiging. Die vond plaats op het Plaça de l`Angel,  aan het Pla de Boqueria op de Ramblas, of op het Plaça del Pedró in El Raval.

Na haar dood deed Eulàlia aan tijdreizen

Na haar dood deed Eulàlia aan tijdreizen. Zowel in 677 of 678 als in 1339 verhuisden haar resten van de Santa Maria de les Arenes (waar nu de Santa Maria del Mar staat) naar de kathedraal aan het Plaça Nova.


De Baixada de Santa Eulàlia, vermeende plaats van Eulàlia´s neergang in een ton vol glasscherven en spijkers.


Overeenstemming is er overigens wel over de klimatologische omstandigheden de dag van haar kruisiging. Om Eulàlia’s naaktheid te bedekken, zorgde God voor een enorme sneeuwbui, met reuzenvlokken. Reden waarom het op 12 februari nooit schijnt te sneeuwen in Barcelona.

Ondergrondse rivier
Een geval apart, Eulàlia. Als kind al. Terug even naar haar jeugd in haar vermeende geboorteplaats Sarrià (andere bronnen houden het op Barcino). Daar ging Laila op een dag naar de lokale bron om water te halen voor de familie. Onderweg naar ging het al mis. Huilende kinderen kwamen haar tegemoet. De bron was totaal opgedroogd! Niet getreurd. Laila gooide haar hoofddoek over de bron en het water begon prompt weer te stromen. Sterker, de stroom werd een heuse rivier, nu nog bekend als de (ondergrondse) Riu de Sota of Riu de Santa Eulàlia.


De Carrer de l'Arc de Santa Eulàlia. De legende wil dat de zon zo verontwaardigd was over  Eulàlia´s gevangenschap, dat ze zich voorgoed terugtrok uit de straat.

Eulàlia heeft duidelijk wat met water. Reden waarom de Barcelonezen ten tijden van droogte altijd tot haar baden met de dringende vraag om regen. Kennelijk doen ze dat niet meer. Het heeft nu zo´n 100 honderd dagen nauwelijks geregend in Barcelona. Of luistert de koppig beschermheilige gewoon niet en laat ze het water vallen wanneer zíj het wil? Je zult zien, dit jaar komt het op 24 september vast weer met bakken uit de hemel. Dankzij Eulàlia, die haar concurrente Mercè aan het pesten is.


Festes de Santa Eulàlia 2018. Donderdag 11 t/m zondag 14 februari Meer info en het programma hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten