03-01-16

Verdeelde CUP hakt vandaag knoop door over Artur Mas

Vandaag is dan toch uiteindelijk de dag. De CUP beslist vandaag in Barcelona over een nieuw presidentschap van Artur Mas. Precies een week nadat de stemming op de partijbijeenkomst in Sabadell eindigde in een onverzien gelijkspel: 1515 stemmen vóór, 1515 stemmen tegen.
 

Om een nieuw patstelling te voorkomen, is vandaag het beslissende woord aan de politieke raad van de  anti-kapitalisten. In totaal 68 personen: 11 vertegenwoordigers van de 11 organisaties waaruit de CUP bestaat. plus 57 v ertegenwoordigers van de 13 regionale raden van de partij.  Bij de bijeenkomst vandaag zijn  ook de 10 parlementariërs van de CUP aanwezig, evenals de

Gelukkig Nieuwjaar? Artur Mas met CUP-parlementariër Anna Gabriel, fel tegenstander van een nieuw presidentschap voor Mas.
15 leden van het Algemene Secretariaat van de partij. Beide groepen hebben echter geen stemrecht.

Verdeeld
De CUP is verdeeld. Van de 11 partijorganisaties zijn er 8 tegen een nieuw presidentschap van Mas, de overige 3 zijn minder duidelijk tot nu toe.
De regionale raden  kwamen gisteren in vergadering bijeen om hun strategie voor vandaag te bepalen. In de regio-Barcelona, regio van  radicale Cuppers, stemde  80 % tegen, 20 % voor de Penedès en Tarragona ook, zei het minder uitgesproken (60%- 40%). Andere regioraden hadden een voorkeur voor Mas, en ook nu was er een gelijkspel (Alt Ter).


Onvoorspelbaar 
Naast de verdeeldheid is het uiteindelijk stemgedrag van  de regiovertegenwoordigers (3 tot 6 per regio, afhankelijk van het aantal CUP-leden in elke regio) onvoorspelbaar.  De vraag is of een regio als één blok stemt (alle stemmen per regio voor of tegen), of proportioneel, conform de stemming  van gisteren. 

De twee voorstellen van vandaag:
 
Naast de 62 stemmen van  zijn eigen parlementaire groep Junts pel Sí heeft Artur Mas nog 2 voor- stemmen en 8 onthoudingen nodig om gekozen te worden als president later deze week in het parlement.  Omdat het niet gaat om een eerste stemronde volstaat een enkelvoudige meerderheid.
De CUP-leiding wil  verder dat haar stemgedrag in het parlement hoe dan ook de bezwaren van de partij tegen Mas laten zien. Dit om de verdere verdeeldheid binnen de partij te voorkomen.

Tegen deze achtergrond liggen er vandaag twee voorstellen op tafel:


1. Met twee stemmen voor en 8 onthoudingen de benoeming van Mas mogelijk maken.
2. Met 5 stemmen voor en 5 stemmen tegen of door 10 onthoudingen de benoeming van Mas tegenhouden en daarmee nieuwe parlementsverkiezingen, dit voorjaar, noodzakelijk maken.
 

Het definitive voorstel moet met een absolute meerderheid worden aangenomen. Bij een gelijke uitslag vergadert de raad door tot er een oplossing is.
 

Verwacht tijdstip van de persconferentie waarop de uitslag word bekendgemaakt: circa 12.00 uur, vooralsnog.
Update: de CUP-bijeenkomst duurt tot ergens tussen 14.00 en 16.00 uur.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten