09-01-16

Politieke magie aan het Plaça de Jaume in Barcelona

Het lijkt wel magie: mogelijk komt er toch een nieuwe Catalaanse regering.
Na twee dagen tevergeefs vergaderen lijkt er toch een oplossing te komen uit de hoge hoed van CUP en Junts pel Sí. De vraag is nog even welke. Op dit moment speculeren de Catalaanse media volop over welke magie er word bedreven achter de deuren van het regeringspaleis aan het Plaça de Sant Jaume in Barcelona.
Welke kaart er ook uit de hoed komt, niemand komt er vanaf zonder kleerscheuren. Wat heet.
Gespannen separatisten voor het regeringspaleis in Barcelona.

De schade voor Junts Pel Sí:
Artur Mas -  het hete hangijzer van de CUP- wordt géén president. In zijn plaats worden drie namen genoemd. Favoriet lijkt Carles Puigdemont, burgemeester van Girona. Andere mogelijke kandidaten zijn huidig vice-president Neus Munté en Muriel Casals, voormalig voorzitter van Òmnium Cultural, een van burgerbewegingen die deel uitmaakt van Junts pel Sí.
De schade voor de CUP:
Een praktisch verdwijnen van de partij uit het Catalaanse parlement. Acht van de tien parlementsleden af, twee treden toe tot Junts pel Sí, waarmee deze fractie op 64 leden kom
De magie:
Het Catalaanse parlement heeft nu 127 leden in plaats van 135. Met haar 64 zetels heeft Junts pel Sí de absolute meerderheid én dus kan voor de dealline morgenavond 24.00 uur de nieuwe president worden gekozen.

Om kwart voor vijf houdt Artur Mas een persconferentie over zijn politieke toekomst.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten