08-11-14

9N - een (on)gewone zondag9N in cijfers: 942 (van de 947) Catalaanse gemeenten, 1317 stemlokalen (met 6695 tafels ) en 40.000 vrijwilligers.
Waarmee we de duidelijkheid wel hebben gehad.

Want 9N was eerst een officieel referendum. Tot de opschorting door het Spaanse constitutioneel hof, dat de grondwet en de Spaanse eenheid moet bewaken.

Waarop de Catalaanse regering  9N  omtoverde tot een niet-bindend referendum. Waarvoor de grondwetcommissie vervolgens ook haar toverstokje stak. Dit stokje echter, lapte de Catalaanse regering aan de bekende laars.

Naar buiten toe natuurlijk, want achter de schermen bleef er druk overleg met Madrid. Dus kwam Spanje’s minister van Justitie eind deze week met een leuk ideetje. Als de Catalaanse regering nou eens zou stoppen met promotie- en andere activiteiten voor 9N, dat zou het misschien toch…

En zo is 9-N op dit moment (zaterdagavond) een vrijwilligersactie. Al houdt de regering, zei president Artur Mas, wel haar 'verantwoordelijkheid' voor het 'proces' en zal ze dit proces ook 'beschermen'. Wat hij daarmee precies bedoelt - behalve het bekendmaken van de uitslag, ‘waarschijnlijk’ maandag - en welke mogelijke juridische consequenties dit heeft, niemand weet het.

Ondertussen houdt de Spaanse justitie zich sinds vandaag bezig met een andere vraag, waarvan men het belang kennelijk nu pas inziet: Is het gebruik van scholen, gemeentelijke sportzalen en andere openbare gebouwen als stemlokaal eigenlijk geen overtreding van de wet, gezien de twee verboden van het constitutioneel hof?

Daar loopt nu een vooronderzoek naar.

Morgen gaan we met onze door de Catalaanse regering verstuurde stemoproep op weg naar de vrijwilligersactie in onze school. Nu maar hopen dat we niet voor een dichte deur staan.

Net als op een gewone zondag.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten