22-03-14

De standvastige watertoren van PoblenouHij heeft wel iets met water, Pere Falqués. Bedenker van de beroemde Canaletes fontein én van de watertoren in de wijk Poblenou. La Torre de les Aiguës del Besòs heet het ding voluit.
De toren is het laatste wat rest van Can Girona, een in 1881 opgerichte machinefabriek die tot de belangrijkste van Spanje behoorde.
Bouw van de toren, circa 1881.De broers Girona waren al de tweede eigenaren van de watertoren, als opvolgers van een ander broederlijk duo, de Gasull Guixens. Deze ondernemers lieten de toren in de periode 1880-82 bouwen. Het plan was om met water uit de delta van de Besòs-rivier niet alleen Sant Marti de Provençals (toen nog een zelfstandige gemeente) van drinkwater te voorzien, maar ook de oude binnenstad en de Eixample.

Op een dag beklom hij wanhopig zijn toren en sprong naar beneden…

Hun in 1880 opgerichte Compañia de General de Aguas de Barcelona werd echter een fracaso. Het water dat door de leidingen omhoog werd gepompt en in het bassin van de toren terechtkwam, bevatte te veel zeewater en was dus te zout.

De oudste broer had al zijn spaargeld in het project zitten. Op een dag beklom hij wanhopig zijn toren en sprong naar beneden…

De toren in 1890, het laatste jaar van de  Compañia de General de Aguas.


De gebroeders Girona konden het hoge bouwwerk goed gebruiken voor hun fabriek. Can Girona,  later Macosa (Material y Construciones) geheten, sloot de poorten pas in 1992.

De fabriek werd gesloopt, maar de toren hield stand en is er nu misschien wel beter aan toe dan ooit. Het 62 meter hoge gevaarte werd de afgelopen jaren ingrijpend gerestaureerd en is vanaf vandaag, Wereld Waterdag, geopend voor het publiek.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten