17-04-13

Sant Jordi verkoopt rozen, Cervantes te weinig boeken


Sant Jordi, beschermheilige van alle Catalanen, is 23 april jarig en verkoopt dan rozen. Zijn kompaan – sinds 1930 - Miguel de Cervantes doet die dag in boeken.

Barcelona heeft Spaanse Miguel, vader van de moderne Europese roman, altijd omarmd. Geen wonder. Bij monde van zijn held Don Quijote verklaarde Cervantes de Catalaanse hoofdstad herhaaldelijk de liefde. En het was het strand van Barcelona waar ´de vernuftige edelman´ zijn ultieme gevecht voerde, voor definitief huiswaarts te keren.

Zwanenzang

Cervantes (1547-1616) verbleef twee keer in Barcelona. In 1569, op doorreis naar Italië, bezocht hij de stad slechts vluchtig. Veel later, in 1610, bleef hij drie maanden. De schrijver zou tijdens die periode hebben gewoond in een nog bestaand pand aan het begin van de Passeig de Colom, al ontbreken daadwerkelijke bewijzen daarvoor.
 
De woning van Cervantes, Passeig de Colom 2 Het pand werd in 1945 ingrijpend gerestaureerd.

Toch is het heel voorstelbaar dat hij hier de inspiratie opdeed voor Quijote´s zwanenzang. Het strand van Barcelona bevond zich in Cervantes´ tijd namelijk vlakbij. Scheiding tussen zand en zee was de lijn die achterlangs het Palau del Mar loopt en over de Carrer Ginebra in Barceloneta. Als hij goed luisterde kon Cervantes de golven achter de stadsmuren horen ruizen.In Catalonië sloten de laatste jaren tientallen boekhandels voorgoed hun deuren

Over zwanenzangen gesproken: de hedendaagse volgelingen van Don Quijote´s schepper hebben het zwaar te verduren. Ook in Catalonië sloten de laatste jaren tientallen boekhandels voorgoed hun deuren. Te vrezen valt dat het verkoopoffensief op 23 april – gemiddeld goed voor de helft van de jaaromzet – de overlevingstrijd van veel Catalaanse boekverkopers niet anders zal maken dan wat deze nu is: een gevecht tegen windmolens.


Klik hier voor een Engelstalige versie van het programma van Sant Jordi 2013 in Barcelona

 


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona en Catalonië op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten