13-03-13

Niet vergeten: de verjaardag van Santa Madrona

Eulàlia (links) en Madrona: begin 16e eeuw nog gezellig samen.


Het regent stevig in Barcelona vandaag, twee dagen voor de verjaardag van Santa Madrona. Tranen van een jaloerse Eulàlia, die nu al huilt om de jaarlijkse aandacht voor een concurrente, kunnen het niet zijn. Niet voor niets  wordt Madrona door Barcelona-kenners 'de vergeten stadsheilige'  genoemd.

Ooit stond op de flanken van de stadsheuvel Montjuïc een convent dat de naam droeg van Santa Madrona, stadsheilige van Barcelona sinds 1563. Jaarlijks vertrok hier op 15 maart een processie met de resten van de heilige naar de kathedraal van Barcelona. Uiteraard ging de stoet de stad binnen door de Portal de Santa Madrona, waarna de feestelijke optocht verder trok richting kathedraal, onder grote belangstelling van de stadsburgers. 


Zoveel aandacht voor een heilige doet de duivel groen en geel zien van jaloezie. Lang geleden, toen libellen nog zo reusachtig als adelaars waren en zo snel als de wind, wilde Satan dan ook een eind maken aan de in zijn ogen zwaar overdreven cultus rond Madrona. Het plan was tamelijk rigoureus: de Montjuïc opblazen en met het neerdalende gesteente Barcelona bedelven. De duivel gaf de libellen opdracht om alle demonen in de verre omtrek zo snel mogelijk over te vliegen naar de op de Montjuïc gelegen tuinen van Sant Bertran. Toen daar de slechteriken waren verzameld, was het tijd voor het graven van een tunnel naar het centrum van de berg. Koud was het gespuis daarmee begonnen, of de heilige Madrona kwam door de poort van haar klooster naar buiten en maakte het teken van het kruis.Dubbelspionnen
Duivel en demonen sloegen op de vlucht, de libellen bleven verdwaasd achter. Om te voorkomen dat ze ooit nog ingezet zouden worden als duivelse vliegmachines, gaf Madrona de libellen hun huidige omvang. Ook maakten ze vreemdsoortige dubbelspionnen van hen. Niet alleen moesten ze voortaan de duivel bespioneren en haar berichten over zijn wandaden, ook kregen ze opdracht de duivel elke door een mens verrichtte goede daad in zijn oor fluisteren. De bedoeling was dat de duivel, allergisch voor zoveel goedheid, zich van woede de haren uit zijn staart zou trekken. 


Of de duivel tegenwoordig een kale staart heeft, weten we niet. Wel dat het met Santa Madrona bergafwaarts is gegaan. Eulàlia en Mercè zijn haar als stadsheiligen al lang voorbij gestreefd. Madrona´s convent is verdwenen. De heilige rest slechts een klein kapelletje schuin achter het Museu Nacional d’Art de Catalunya op de Montjuïc. Toen ik deze week een suppoost van het museum vroeg aan wie het gebouwtje was gewijd, luidde het antwoord: “Santa Anna, geloof ik”. 
´De kapel van Santa Anna, geloof ik.´

Comeback
 

Het goede nieuws: Santa Madrona is  bezig met een bescheiden comeback. Afgelopen zondag (10 maart) werd voor de tweede keer het Festa Cultura Popular de Raval georganiseerd, met onder meer een optocht door El Raval. Bovendien was de Portal de Santa Madrona, die normaal dicht zit, geopend van 8.45-13.00 uur.  Daar maakte onder meer de Coronela (de middeleeuwse burgermilitie van Barcelona, ook uit haar as herrezen) haar opwachting. Een gezellig feestje, en regenen deed het ook niet:

 
Update: Slecht nieuws: Francisco I is gekozen.  Alle aandacht is de komende dagen voor hem.  Domme pech, Madrona!

BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten