03-03-13

Dit weekend in Barcelona: zoete heiligen en oude auto´sIn Barcelona,  en zeker in het district Gràcia, mogen ze graag doen alsof zij de jaarlijkse bedevaart naar de kapel van de Sant Medir hebben uitgevonden, maar dat is onzin. Op 3 maart 1802 maakten inwoners van Sant Cugat del Vallès voor het eerst de rituele tocht naar de voormalige woonplek van de heilige, gelegen in het gemeentelijke deel van de Collserola-heuvels. Pas in 1830 volgden de bedevaartgangers uit Gràcia, verleid door het vele snoepgoed van de door Sant Medir genezen bakker Josep Vidal i Granés. En dan was die bakker, zo gaat het gerucht, ook nog eens oud-inwoner van Sant Cugat.


Zo liggen de verhoudingen eigenlijk nog steeds.  Deze ochtend lopen de Sant Cugatezen naar de Sant Medir-kapel, voor de mis met picknick achteraf. In Gràcia wordt op dat moment met tonnen snoepgoed gestrooid. Pas als al dit zoets is verdeeld, gaan ook een deel van de Gràciabewoners op pad richting kapel, maar alléén als het niet regent of sneeuwt.  

  
  
Verder lezen:
Van bittere bonen naar heel veel snoepgoed: wie was Sant Medir?
 Update 2014: Website Sant Medir Festival Barcelona 


Oude karretjes
Nu is er voor vandaag droog weer voorspeld, dus met die wandeling komt het wel goed. Fijn ook voor de deelnemers aan de 55e editie van de Rallye de coches de epoca Barcelona-Sitges, want erg veel beschutting bieden veel van die oude karretjes (bouwjaar 1928 of eerder) niet.

Burgemeester Trias van Barcelona zwaait met de Catalaanse vlag: de editie 2012 gaat van start.

De stoet vertrekt rond 11.00 uur vanaf het Placa de Sant Jaume, en volgt in Barcelona dan deze route: 
Carrer Ferran, Rambles, Pl. Catalunya, Ronda Universitat, Ronda Sant Antoni, Sepúlveda, Paral.lel, Plaça Espanya, Gran Via. Aankomst op de Port d’Aiguadolç (Sitges): circa 12.30 uur. Voor meer info klik hier .

Update: de rally van 2013 gaat van start:


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten