26-03-13

De populairste paasoptocht van Catalonië begon in de kroegAls bezoeker van Barcelona duizelt het je soms: zoveel feesten en optochten! Afgelopen weekend was het weer raak. De Festes van Sant Josep Oriol  in de Pi-buurt waren nog in volle gang, toen zondag de eerste paasoptocht plaatsvond. Vooral op Divendres Sant (Goede Vrijdag) is de binnenstad van Barcelona één lopend feest.

Spiritualiën
 De organisatoren van de meeste Spaanse paasprocessies zijn broederschappen van religieuze leken, de Hermandades y Cofradías de Penitencia. En de oprichting van de meest befaamde Catalaanse broederschap was zelfs niet spiritueel van aard, maar ingegeven door een mengsel van spiritualiën en nostalgie. Het ´wondermiddel´ verscheen in Hospitalet, een randgemeente van Barcelona waar in de jaren ´60 en ´70 duizenden immigranten uit armere streken van Spanje neerstreken, op zoek naar een beter bestaan:

Pasen 1977. Vijftien Andalusische mannen zitten in een bar en drinken. Bier, wijn, brandy. Op het tv-scherm trekken de indrukwekkende Paasprocessies in Sevilla voorbij. De mannen schieten vol. Dat waren nog eens optochten! Half schertsend, half in ernst, zetten ze een foto van de La Macarena  op een tafelkleed en gaan met het geïmproviseerde heiligenbeeld de straat op. Buiten ontmoet de spontane processie niets dan bijval. Mensen beginnen te zingen, barsten in huilen uit of kijken in weemoedige stilte toe.
La Macarena
Mensen beginnen te zingen, barsten in huilen uit of kijken in weemoedige stilte toe
Die dag werd een nieuwe broederschap geboren, de Asociación Cultural Andaluza Cofradía 15  + 1 (die 1 werd er later bijgevoegd en staat voor Hospitalet).

De processies van 15 + 1 begonnen dus niet uit religieuze bevlogenheid. Maar ruim 35 jaar later is de nu honderden leden tellende broederschap wel mooi de enige in Spanje met 6 paasprocessies! En ongeveer één miljoen toeschouwers zingen, huilen of kijken in stilte toe.
 

Op Goede Vrijdag (29 maart) zijn er in Barcelona processies vanaf de San Agustín kerk (Plaça Sant Agustí, 2, start 17.00 uur) en de kerk van  Sant Jaume (Carrer de Ferran, start 19.00). Beide processies komen om 20.00 uur samen voor de kathedraal van Barcelona (Plaça Nova).

De Cofradía 15+1 processies in Hospitalet (nog op 29, 30 en 31 maart) starten op het Plaça de la Bobila of op Carrer del Moli. Klik hier voor een pdf met informatie over tijden en routes.
Hospitalet is vanaf Barcelona heel gemakkelijk te bereiken: Metro L5, uitstappen halte Can Vidalet of Pubilla Cases.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten