26-03-13

De populairste paasoptocht van Catalonië begon in de kroegAls bezoeker van Barcelona duizelt het je soms: zoveel feesten en optochten! Dit weekend is  het weer raak. De Festes van Sant Josep Oriol  in de Pi-buurt zijn nog in volle gang, als zondag de eerste paasoptocht plaatsvind. Vooral op Divendres Sant (Goede Vrijdag) is de binnenstad van Barcelona één lopend feest.

Spiritualiën  

De organisatoren van de meeste Spaanse paasprocessies zijn broederschappen van religieuze leken, de 'Hermandades y Cofradías de Penitencia'. De oprichting van de meest befaamde Catalaanse broederschap was zelfs niet spiritueel van aard, maar ingegeven door een mengsel van spiritualiën en nostalgie. Het ´wondermiddel´ verscheen in Hospitalet, een randgemeente van Barcelona waar in de jaren ´60 en ´70 duizenden immigranten uit armere streken van Spanje neerstreken, op zoek naar een beter bestaan.

 

 Vooral op Divendres Sant (Goede Vrijdag) is de binnenstad van Barcelona één lopend feest

La Macarena
Pasen 1977. Vijftien Andalusische mannen zitten in een bar en drinken. Bier, wijn, brandy. Op het tv-scherm trekken de indrukwekkende Paasprocessies in Sevilla voorbij. De mannen schieten vol. Dat waren nog eens optochten! Half schertsend, half in ernst, zetten ze een foto van  La Macarena  op een tafelkleed en gaan met het geïmproviseerde heiligenbeeld de straat op. Buiten ontmoet de spontane processie niets dan bijval. Mensen beginnen te zingen, barsten in huilen uit of kijken in weemoedige stilte toe.


La Macarena

Mensen beginnen te zingen, barsten in huilen uit of kijken in weemoedige stilte toe
Die dag werd een nieuwe broederschap geboren, de Asociación Cultural Andaluza Cofradía 15  + 1 (die 1 werd er later bijgevoegd en staat voor Hospitalet).

De processies van 15 + 1 begonnen dus niet vanuit een religieuze bevlogenheid, maar werden geboren uit nostalgie.  Maar ruim 35 jaar later is de nu honderden leden tellende broederschap wel mooi de enige in Spanje met 6 paasprocessies! En ongeveer één miljoen toeschouwers zingen, huilen of kijken in stilte toe.


Engelstalige info over Pasen in Barcelona, waaronder de data en tijden van de verschillende processies, vind je hier en hier


Voor de leukste fiets- en wandeltour door Barcelona: Barcelona Revisited


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten