07-03-13

De dingen die voorbij gaan - Bar MarsellaSalvador Dalí en Pablo Picasso zakten er door.  En Ernest Hemmingway natuurlijk. Woody Allen filmde er voor zijn pr-werkje Vicki, Christina Barcelona. Het beroemdst is de bar echter om z´n absint, een sterk-alcoholisch drankje dat je de mooiste visioenen zou kunnen schenken.

Op dit moment echter,  is er voor Bar Marsella slechts de harde realiteit. De oudste kroeg van Barcelona moet kiezen: sluiten of verhuizen. Het pand aan de Carrer Hospital waarin Marsella is gevestigd, staat te koop voor 1 miljoen euro. Kroegbaas José Damie,  wiens voorvaderen in 1820 op deze plek de eerste absint schonken, moet vóór 1 april vertrekken met zijn spullen. Waarheen, dat weet hij op tot op dit moment nog niet. 

Overdosis toeristen
Nooit leuk natuurlijk, als  zo´n stadsmonument verdwijnt, al zeggen puristen dat Marsella door een overdosis toeristen z´n beste tijd al lang achter zich heeft. Voor het échte authentieke Raval-gevoel moet je wat hen betreft zijn in één van de armoedige bars een paar meter verder, in Carrer d'En Robador 

Zelf verblijven wij graag bij La Paciencia, hoek Hospital/ Rambla del Raval. Nog net aan de goede kant van rafelig, met verrassend goede broodjes en als grootste plus een prima terras. Aan dat terras heeft La Paciencia vast haar naam  danken: uren en uren kun je daar toeven, terwijl het leven van El Raval aan je voorbijtrekt. Daar kan geen Woody Allen-film tegenop.

 Bar Marsella in gelukkiger tijden. Klik hier voor prachtig werk van fotograaf  Jordi Oliver, genomen in de jaren ´90 vóór de Olympische spelen.


BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten