27-02-13

De Berlusconi van Barcelona heeft een cadeautje voor zijn stad

Het net voltooide Casa Lléo i  Morera in 1905.
Een Berlusconi in het klein.  Oud Barça-voorzitter Josep Núñez , de laatste jaren vooral in het nieuws door belastingfraude en dubieuze verbouwingen, heeft nu een mooi cadeautje voor de stad:  hij stelt zijn Casa Lleó i Morera open voor de Barcelonezen (en de toeristen die de stad bezoeken).

Núñez´ bouwbedrijf Núñez i Navarro kocht in 2006 voor 26 miljoen euro het meesterwerk van Lluís Domènech i Montaner aan de Passeig de Gràcia. Het pand was echter niet leeg. Pas deze week eindigt het contract met het modehuis Guess, dat de eerste verdieping huurt.

Wanneer de openstelling van Casa Lleó i Morera plaatsvindt, is nog onduidelijk. Volgens de gemeente Barcelona hebben Núñez c.s. de benodigde vergunningen (toegankelijkheid, veiligheid) nog niet aangevraagd,  meldde eerder deze week El País.

Blok van de onenigheid
Casa Lleó i Morera,  gebouwd in de periode 1902-1905,  maakt met Casa Batlló van Antoni Gaudí (1904-06) en Josep Puig i Cadafach´s Casa Amatller (1898-1900)) deel uit van de beroemde manzana de la discordia, 'het blok van de onenigheid´. De naam verwijst in de eerste plaats naar de botsende stijlen van het drietal - Enric Sagniers Casa Mulleras wordt meestal ´vergeten´ -   gebouwen, maar ook naar een eeuwige discussie: wie van de drie is de mooiste?

Eind dit jaar hebben deelnemers aan de discussie al het ´bewijsmateriaal. Dan opent Casa Amatller, dat nu wordt gerestaureerd, haar deuren (Casa Battló kun je al sinds 2002 bezichtigen).  Josep Núñez moet  ondertussen – met Berlusconi-achtige types weet je het nooit -  natuurlijk wél even de vergunningen regelen voor Casa Lleó i Morera. 


Vanzelfsprekend: de toegang van het huis wordt niet gratis.  De Berlusconis van deze wereld doen nooit iets voor niets.

 In 2009 was Casa Lleó i Morera één dag te bezichtigen voor het publiek. Dat leverde onder meer deze foto´s op.


Update 22/01/2014: Vanaf deze week is Casa Lleó i Morera op bepaalde dagen en in groepsverband te bezichtigen.  Kijk op ww.casessingulars.com voor meer informatie

De collega´s van Meva Barcelona waren er al.
BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten