27-12-12

Morgen is het in Barcelona 1 april


Van -  in het Catalaans - innocent (onschuldig) naar innocentada (kattenwaad). Een paar lettertjes meer maar ook een wereld van verschil. Wat ooit begon als een herdenkingsdag voor de door Herodes de Grote  in Bethlehem vermoordde onschuldige baby’s en peuters is sinds lang Spanje´s eigen 1 april.

Grappen over Alva zul je morgen niet horen, maar voor rest kun  je zo´n beetje alles verwachten – al moet een en ander natuurlijk niet ontaarden in Australische toestanden


Vorstelijke achterste

Wat Barcelona betreft was het ´een´ koning Jaume die ergens in de Middeleeuwen de rol van Herodes overnam – al toonde hij zich een stuk minder moordzuchtig. Het verhaal wil dat in de kathedraal van Barcelona het lichaam van een Heilige Onschuldige was ontdekt. Jaume wilde de heilige laten herbegraven in de kapel van zijn eigen paleis. Daar had deze  geen trek in. Jaume had z´n vorstelijke achterste nog niet gekeerd, of de heilige smeerde ´m naar de kathedraal – zoals Jezus ooit Herodes te vlug af was, door te vluchten naar Egypte.

Er wordt beweerd dat de verdwijntruc van de heilige de eerste innocentada was. Hoe dan ook, uit dezelfde Middeleeuwen stammen al vele Onschuldige Grappen. Bijvoorbeeld de grollen die verschillende beroepsgroepen op de 28ste uithalen. De altijd zo aardige buurtbakker die je een zoute slagroomtaart verkoopt. Dat werk. 


De Omgekeerde Wereld

Ook al heel oud, maar nog altijd leuk voor kinderen, is De Omgekeerde Wereld. “Er is vandaag een koning op bezoek uit een land waar alles omgekeerd gebeurd. Om dat te vieren, draaien we alles om.” Waarop deze toch zo onschuldige wezens bijvoorbeeld hun schoenen aan hun handen moeten doen, en wanten aan de voeten. De kinderen nemen natuurlijk wel wraak, gewapend met llufes, figuren van krantenpapier die op de ruggen van nietsvermoedende ouderen worden geplakt.

Over kranten gesproken, net als bij ons neemt ook de pers volop deel aan de grappenmakerij. Geliefd spelletje op 28 december onder (digitale) koppensnellers: 'zoek de fakeberichten'. Wij hier in Barcelona zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de Catalaanse kulkoppen. Afvallers dit jaar in ieder geval:  'De geheime liefde van minister Wert voor Catalonië´. En ook: 'Financiële meevaller van 5 miljard voor de Generalitat'. 

Update 27 december 2015: 'Artur Mas herkozen tot president van Catalonië'.
Van klein tot groot, daar trapt in Catalonië helemaal niemand in.BCN BITES - kijk voor meer nieuws over Barcelona, Catalonië en soms zelfs Spanje op onze Facebook pagina!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten