12-11-12

Catalonië kiest (1) - Spanjaarden zijn gek op Catalanen...


...vindt/zegt de Partido Popular (PP)  van de Spaanse premier Rajoy - fel gekant tegen een onafhankelijk Catalonië. De Catalaanse afdeling van de PP lanceerde vandaag een (Spaanstalige) verkiezingsvideo vol rommelige cijfertjes en feitjes 

Enkele hoogtepunten:
  • In Catalonië wonen 1.500.000 Spanjaarden die ergens anders zijn geboren. Spanjaarden? Dus een echte Catalaan is in Catalonië geboren, volgens de PP. 
  • 400.000 Catalanen wonen buiten Catalonië. In Spanje nemen we aan. Kennelijk geldt voor de PP: eens een Catalaan, altijd een Catalaan, waar je ook woont.
    4.200.000 toeristen uit heel Spanje bezoeken jaarlijks Catalonië. En daarvan komen er precies 827.834 uit de Madrid, weet de PP. En dat dus elk jaar weer, hoe is het mogelijk! 
  • Bijna 6 miljoen mensen reizen jaarlijks per hogesnelheidslijn of met het vliegtuig van Madrid en Barcelona. Het is alsof zich de bevolking van Madrid zich elke 6 maanden en masse naar Barcelona verplaatst, juicht het filmpje. Zes miljoen verschillende mensen? Of tellen alle recidivisten ook mee? En dan: wat doen al die mensen in Barcelona? Hun liefde voor de stad betuigen?
  • Van iedere 10 Catalanen hebben er 7 een moeder of vader die geen Catalaan is.´ Welke nationaliteit die arme ouders dan wel hebben, vertelt de PP-video niet
  •  De sport dan, uiteraard. Een staaltje van logisch denken is het volgende tweeluik: Spanje was wereldkampioen dankzij de Catalaanse sporters / Catalonië was wereldkampioen omdat Spanje wereldkampioen was . Bovendien stelt de PP: Barça heeft meer culés buiten dan binnen Catalonië. 5,5 miljoen fans in heel Spanje (dus inclusief Catalonië?), zien we nog net. Niet echt opmerkelijk, voor de op één na populairste club ter wereld, met – laten wij ook eens een cijfer noemen - 270 miljoen fans (cijfer 2011, onderzoeksbureau Sport + Markt)
 De video eindigt met: In de PP weten we dat de Spanjaarden van Catalonië houden. Wil je meer bewijzen?
 Uh, ja, graag!
 
Juntos Sumamos. Juntos sumen, luidt de tweetalige slogan van de Catalaanse PP. Vrij vertaald: samen staan we sterker, maar een letterlijke weergave is: samen tellen we meer.  Waarvan akte.


1 opmerking:

  1. Helaas voor de Spanjaarden is die liefde niet wederkerig want Catelonie houdt volgens mij niet zo van die Spanjaarden, maar meer van de Duitsers...

    BeantwoordenVerwijderen