17-09-12

In beeld: Barceloneta zoals het vroeger was

Het dansen van sardanas, 31 maart 1945.

Mosselen eten, zomer 1945
Barceloneta.  Voor de gemiddelde toerist van nu betekent dat strand, gezelligheid rumoer, bier, wijn en tapas. Maar hoe was het leven hier vroeger, bijvoorbeeld tijdens de harde jaren na de Spaanse Burgeroorlog? Ben je daar nieuwsgierig naar, bezoek dan de fototentoonstelling La Barceloneta de la posguerra 1939-1959. Het werk van 12 verschillende fotografen biedt een fascinerend beeld van het naoorlogse leven in deze voormalige vissers- en industriewijk van Barcelona. Armoede en afzien inderdaad, maar vooral veel vrolijkheid en saamhorigheid, zoals tijdens de feesten die in de wijk gevierd werden (en worden), met als grootste dat van de beschermheilige van de wijk, Sant Miguel, (dit jaar 28 sept -3 okt!).

Het Sant Miguel feest van 1949.

Historisch pand

De fototentoonstelling over vervlogen tijden kun je zien in een al even historisch pand, de Casa de la Barceloneta de 1761. Dat cijfer geeft aan dat het gaat om een van de oudste nog bestaande panden van de wijk, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1753. Tot een paar jaar terug was de ´casa´ locatie van een restaurant de toda la vida, El Porró. Toen werd het pand opgekocht door een aannemer, die vervolgens met het gebouw de hoogte in wilde. Net op tijd bedacht de gemeente dat het ging om het laatste huis op de kop van een woonblok met de oorspronkelijke hoogte van slechts één extra verdieping. Tot 1868 was die laagbouw verplicht, om de kanonnen van de ciutadella vrij zicht op haven en zee te geven. Toen droegen de Spanjaarden het fort over aan de stad Barcelona. Het fort werd een park en in Barceloneta schoten de meeste panden de hoogte in.

Ringsteken op de fiets. Carrer de Ginebra, ca. 1945.


El Porró  lang geleden, circa 1950.
De melkzaak op de hoek van Carrer d´Escuder, 1941.Dat lot wachtte dus nu ook het El Porró-pand. Gelukkig greep de gemeente Barcelona eens een keer snel in. De aannemer kreeg verderop in de wijk een pand en El Porró werd verbouwd tot een cultureel centrum.
Voornaamste kenmerk van het centrum tot nu toe: het is bijna nooit open. Ook de bezoekuren van de fototentoonstelling zijn zeer beperkt: van maandag van 18.00 tot 20.00 uur, en zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur. Natuurlijk wél prima tijden om daarna lekker te eten in een van de vele uitstekende restaurants van Barceloneta. Schuin tegenover de tentoonstellingsruimte vind je bijvoorbeeld al een Orange Monkey favoriet, Somorrostro. Op de kaart mediterrane gerechten, bereid met producten van Barceloneta´s  eigen versmarkt, om de hoek. Verser kan dus niet. 


Zondagsvissers in de haven, ca. 1945.

La Barceloneta de la posguerra 1939-1959. Casa de la Barceloneta de 1761, Carrer Sant Carles 6. De tentoonstelling duurt t/m 17 oktober. Zondags gesloten.

Restaurant Somorrostro, Carrer de Sant Carles 11. Tel 932 250 010. http://restaurantesomorrostro.com. Reserveren (aan te bevelen) kan via de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten