11-09-12

Filips V, de slechte vader van BarcelonaGrootvader Lodewijk zal altijd vol goede raad....
Toen Filips van Anjou in 1701 aantrad als koning van Spanje, kreeg hij het advies van zijngrootvader Lodewijk IV zich te gedragen als een goede Spanjaard, maar nooit te vergeten dat hij een Fransman was.

Ook rond het beleg van Barcelona (begonnen eind juli 1713) had de Zonnekoning goede raad voor zijn neef, die als Filips V op de Spaanse troon zat. Met geweld die koppige Barcelonezen proberen eronder te krijgen? Prima, vond Lodewijk. Maar als dat niet snel zou lukken, was het misschien toch raadzaam andere middelen te gebruiken. “Niets is van groter belang en heeft grotere gevolgen voor Uwe Majesteit dan vrede stichten in Spanje. Het is aan U om te oordelen welke middelen daarvoor nodig zijn, vanaf het moment waarop U niet langer kunt rekenen op het succes van de oorlog.” 

 “Niets is van groter belang en heeft grotere gevolgen voor Uwe Majesteit dan vrede stichten in Spanje"

...maar neef Filips luisterde niet altijd even goed.
Een jaar later probeerde Lodewijk het nog een keer: “Ik verwacht dat u binnenkort Barcelona in handen zult hebben. Al verdient deze stad straf, toch denk ik het uw belang is hierin terughoudendheid te betrachten. Hoewel het uw onderworpenen zijn, moet U ze behandelen als een vader en hen corrigeren, zonder ze te verliezen.”

Op elf september 1714, even na het middaguur, gaf Barcelona zich over. Tijdens het beleg waren ongeveer 7000 belegerden gesneuveld. Een derde deel van de huizen was verwoest door de 30.000 bommen waarmee de stad was bestookt. De Spaans/Franse belegeraars telden onder de hunnen 14.200 doden.

Als dank voor diens ´prestatie´ schonk Filips aan zijn opperbevelhebber, de hertog van Berwick, een pensioen van 100.000 livres per jaar en een zwaard ingelegd met diamanten. Barcelona en Catalonië wachtten een systematische onderdrukking, die volgens velen die vandaag in Barcelona de straat opgaan tot nu voortduurt.

Een goede Spaanse vader met Frans bloed heeft zo zijn voorkeuren. En luistert soms maar half naar zijn grootvader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten