20-09-12

De beste Catalaanse muziek van Mercè 2012

Chet Baker en Screaming Jay Hawkins in één band. Very Pomelo indeed.


Een van de leukste kanten van het Mercè-feest is de veelzijdigheid. Mercè is dan ook eigenlijk de paraplunaam voor een aantal verschillende festivals. De belangrijkste muziekevenementen zijn Mercè Musica en het meer alternatieve BAM-festival. Opvallend dit jaar is het grote aantal locale musici dat je kan bewonderen tijdens Barcelona´s stadsfeest. Vooral vrijdagavond in het Parc del Fòrum is een must, zo blijkt uit 
Onze top 5 van niet-te-missen-muzikale-Catalanen (in willekeurige volgorde):

1. Mishima

De Catalaanse Belle and Sebastian. Na twee Engelstalige albums zingt de band van gitarist David Caraben uitsluitend nog in het Catalaans. De cd Set tota la vida (2007 ) werd door het toonaangevende Spaanse muziekmagazine Rock Deluxe bestempeld als een van de beste albums van het afgelopen decennium.
El Parc del Fòrum, vrijdag 21 sept, 24.00 uur.2. Los Amaya

Waar de Gypsy Kings de mosterd vandaan hebben.  De broers José en Delfín Amaya maakten, samen met Rumba 3, de Catalaanse versie van de rumba flamenca populair. Hun eerste hit dateert al uit 1971, een versie van de klassieke meezinger Caramelos (´caramelos, caramelos, vende caramelos!´).  Hun grootste succes is Vete (1977), dat ook in Lage Landen een hit was. En ook toen waren oversized brillen populair.
Plaça de Sant Jaume, zondag 23 sept,  23.30 uur.

3. Very Pomelo

Wat hebben Chet Baker en Screaming Jay Hawkins gemeen? Oké, zowel de fluisterende/zingende trompetist als de big voiced R ´n B zanger is dood. Én beide gitanten behoren tot de (vele) inspiratiebronnen van Very Pomelo. Catalonië´s misschien wel meest eclectische rockband van het moment maakte tot nu toe 2 uitstekende cd´s, Figaro, Figaro (2010) en Xurrac Asclat (2011). 
El Parc del Fòrum, vrijdag 21 sept, 22.30 uur.

 

4.Txarango

Een optreden van Txarango betekent puur feest. De mix van reggae, dub en latin van dit 8-koppige gezelschap brengt zelfs de grootste houten klaas tot swingen. Wil je ook nog weten waarover ze zingen,  de Engelse tekstversies van hun cd Benvinguts al llarg viatge (Welcome to the long journey) kun je gratis downloaden op de website van de band- de cd zelf trouwens ook. Today the square is filled with party and lights! (uit Benviguts)
El Parc del Fòrum, vrijdag 21 sept, 01.30 uur.


5. Roger Mas

Volgen sommigen bezit hij de mooiste stem die de Catalaanse muziek ooit heeft voortgebracht. Moeilijk te beoordelen, maar wel zeker is dat singer-songwriter Roger Mas het experiment niet schuwt. Mas´ laatste project is zijn samenwerking met de Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, waarmee hij ook tijdens Mercè te zien en te horen is. Grijp je kans en ontdek dat die coblas nog wel wat anders kunnen dan het begeleiden van de sardana, Catalonie´s nationale dans.
Avinguda de Catedral, zat 22 sept, 22.30 uur.


Het volledige programma van Mercè 2012  vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten